Închide

Până aici! Cluj-Capitală Europeană atacă Craiova și decizIa care a „șutit” Eurovizionul Clujului

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - feb. 03, 2015 0 908

După ce un senator clujean a condamnat politizarea competiție muzicale Eurovizion prin decizia de mutate la Craiova, vine rândul Asociației Cluj-Napoca 2021 să ia atitudine. Craiova are o sală polivalentă mai mică decât cea a Clujului și totuși acesta a fost argumentul mutării competiției de muzică ușoară în inima Olteniei – pentru că Craiova are a doua sala ca mărime din țară.

Decizia de a muta finala naţională a competiţiei Eurovision la Craiova a fost una totalmente politică. Încă o recompensă pentru fieful PSD şi încă o pedeapsă pentru cei care nu votează PSD!Cluj Napoca are cea mai mare şi modernă sală polivalentă (7000 locuri) dar e aleasă Craiova pentru această finală (4.000 de locuri). Aceeaşi Craiova care este susţinută puternic de guvernul PSD pentru competiţia Capitală Culturală Europeană 2021, uitându-se obiectivitatea cu care autorităţile naţionale ar trebui să gestioneze aceste candidaturi.România nu mai promovează în Europa nici un fel de valori (culturale, arhitecturale, democratice), promovează doar PSD!Este revoltător ceea ce se întâmplă în această ţară! Cuvintele sunt de prisos! PSD Cluj a uitat să iubească Clujul!”, atrăgea atenția senatorul Alin Tișe în cadrul unui cominicat de presă.

Având în vedere acuzele, Televiziunea Națională a remis un comunicat de presă în care a explicat de ce Eurovision la Craiova și nu la Cluj: pentru că Craiova vrea să fie Capitală Culturală Europeană și pentru că are a doua cea mai mare sală polivalentă din țară. Comunicatul l-a revolat pe șeful Asociației Cluj-Napoca 2021, Florin Moroșanu care spune că ceea ce se întâmplă este de ordinul ridicolului și că era mai bine ca Televiziunea Națională să nu mai explice nimic pentru că este clar că a acționat din alte rațiuni când s-a optat pentru Craiova. O astfel de argumentația ca cea a televiziunii publice face ca orașele care doresc să intre în competiția petru titlul de Capitală Culturală Europeană să nu pornească cu șanse egale, consideră Moroșanu.

„Așadar TVR a decis sa organizeze Finala naționala pentru Eurovision la Craiova. Argumentele sunt fix două: primul argument – Craiova deține o Sală Polivalentă (inaugurata în 2012 și a doua ca mărime din țară) și al doilea argument Craiova dorește să devină Capitală Culturală Europeană. Acuma sincer, sincer nu țin să văd în Cluj Eurovisionul ( mai ales ce a devenit el în ultimii ani – un scandal continuu și cu puține excepții de joasă calitate artistică. Poate anul asta va fi mai bine și le doresc asta. Ce mă deranjează este că TVR a decis să se implice în această competiție pentru 2021. În țară mai sunt înca 7 orașe cel puțin care își doresc acest titlul și care, unele mai mult, altele mai puțin iau în serios aplicația. Așadar vă rog mult stimate doamne și domni din conducerea TVR decât să argumentați atât de aiurea o decizie mai bine nu o mai argumentați deloc. Lasați doar partea cu sala polivalenta a doua din țară ianugurată în 2012 și era suficient”, atrage atenția Moroșanu pe pagina sa oficială de Facebook. 

Ce este Eurovisionul și care este miza

Concursul Muzical Eurovision este o competiție anuală desfășurată între multe dintre țările membre și active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune. Fiecare țară participantă înscrie un cântec pentru a fi interpretat în direct la televizor și la radio, după care acordă voturi cântecelor celorlalte țări pentru a se determina cea mai apreciată melodie participantă. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 și este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume. De asemenea, este unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume. În fiecare dintre țările participante are loc o competiție națională pentru alegerea cânecului care va reprezenta statul la competiția Eurovision.

Sursa foto: wiwibloggs.com

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.