Palanețe cu brânză de Mociu, sarmale cu păsat de Vama Oaș, tochitură moldovenească sau bere tradițională din Dorna Candrenilor, la Festivalul Produsului Tradițional de la USAMV
EducaţieTop News by Actual de Cluj - mai 12, 2023 0 470
Palanețe cu brânză de Mociu, sarmale cu păsat de Vama Oaș, tochitură moldovenească sau bere tradițională din Dorna Candrenilor, la Festivalul Produsului Tradițional de la Universitatea de Științe Agricole.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) face festival al produsului tradițional, ajuns la a 16-a ediție, susținut de studenții din anul IV de la Ingineria mediului. Festivalul are loc în 15 mai între orele 10 și 17 la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate, din campusul universității.
Studenții vor prezenta rețete de produse tradiționale din județele din care provin, inclusiv caietele de sarcini ale rețetelor, care vor fi jurizate de profesori, alături de specialiști în gastronomie și tradiții populare. ”Evenimentul nostru a devenit tradițional și, împreună cu studenții, readucem în atenție și spre degustare rețetele locale ale bucătăriei românești, rețete care sunt culese chiar de către studenți”, spune coordonatorul festivalului, Avram Fițiu.
Vor fi prezentate spre jurizare și degustare următoarele rețete tradiționale: cozonac cu nucă de Apahida, palaneț cu brânză de Mociu, pască tradițională de Chiuza, pătură cu brânză de Berindu, sarmale de Recea Cristur, scrob de Mărișel, pâine cu maia de Feleacu, vărzar de Rediu, palaneț de Mociu, varză a la Cluj (toate din jud. Cluj), tochitură moldovenească de Piatra Neamț, bere tradițională din Dorna Candrenilor (jud. Neamț), plăcintă poale-n brâu de Bucovina, cozonac cu nucă din Bucovina (jud. Suceava), gogoși și scorușe de Luduș (jud. Mureș), sarmale cu păsat de Vama Oaș (jud. Satu Mare) și pancove de Cernești (jud. Maramureș).