Închide

Ordonanța austerității taie și diurnele speciale pentru judecători/Acestea sunt de 2% pe zi din salariul brut

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - dec. 29, 2024 0 135

Noua ordonanță a austerității (denumită și Ordonanța-trenuleț), pe care guvernul de coaliție se pregătește să o adopte luni, conține, la articolul XV, o derogare de la o prevedere însemnată din Ordonanța 27/2006 privind salarizarea și alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor și altor categorii de personal din sistemul justiției. Mai precis, noul guvern de coaliție condus de Marcel Ciolacu a decis să taie diurnele speciale care suplimentau veniturile judecătorilor cu 2% pe zi, din salariul lor brut.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sunt extrem de revoltați de decizia Guvernului, arată g4media.ro, citând surse, având în vedere că majoritatea magistraților obțineau lunar această diurnă specială de 2% pe zi, din salariul lor brut, figurând în buletine cu alte adrese de domiciliu, față de adresa locului de muncă. Aceleași surse spun că un salariu net al unui judecător de la CSM este în jur de 30.000 de lei, astfel că diurna specială aplicată zilnic la salariul brut poate ajunge la peste 11.000 de lei. „Foarte mulți judecători  își fac buletine cu domiciliul în alte localități doar pentru a beneficia de această diurnă. Cam toți figurează ca „delegați” pentru a putea obține acest venit suplimentar”, arată G4Media.

De exemplu, Andreea Simona Uzlău secretar general al CSM declara în 2024, din „diurna de detașare” peste 135.794 de lei (11.300 lei/lună), în plus la salariul de 327.091 de lei (27.257 lei/lună).

Conform Ordonanței-trenuleț, Art XV prevede următoarele:

(1)În anul 2025, prin derogare de la prevederile articolului 13.alin 1 lit.a din Ordonanța de urgență a Guvernului nr 27/2006, privind salarizarea și alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor și alte categorii de persona din sistemul justiției, cu modificările și completările ulterioare, judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora și magistrații-asistent care sunt detașați sau delegați în altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază pe toată durata delegării sau detașării, de diurna stabilită conform prevederilor HG 714/2018, privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului, cu modificările ulterioare.

(2) În anul 2025, grefierii, grefierii judiciari, grefierii de ședință și grefierii principali, specialiștii IT, specialiștii criminaliști și tehnicienii criminaliști, agenții procedurali și șoferii care sunt detașași sau delegați  în altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, pe toată durata delegării sau detașării, de diurna stabilită, potrivit prevederilor HG 714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților publice pe perioada detașării, delegării în altă localitate.

Se face derogare de la ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ 27/29 martie 2006, privind salarizarea și alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor și altor categorii de personal din sistemul justiției

Articolul 13

(1) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora și magistrații-asistenți, care sunt detașați sau delegați în altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, pe toată durata delegării sau detașării, de următoarele drepturi:

a) diurnă în cuantum de 2% din indemnizația de încadrare brută lunară, dar nu mai puțin decât cuantumul prevăzut pentru personalul din unitățile bugetare;

b) decontarea cheltuielilor de cazare la structuri turistice de categoria până la 3 stele inclusiv. În situația în care nu beneficiază de cazare în aceste condiții, au dreptul la o sumă egală cu 0,5% din indemnizația de încadrare brută lunară pentru fiecare noapte, pe toată durata delegării sau detașării în altă localitate;

c) decontarea, în limita a 4 călătorii dus-întors, pe lună, a transportului aerian, naval, auto sau pe calea ferată clasa I, inclusiv vagon de dormit clasa I, ori, după caz, a 7,5 litri carburant la suta de kilometri, în situația în care deplasarea se face cu autoturismul. Decontarea transportului nu se acordă în cazul în care deplasarea se face cu autoturismul ce aparține instituției.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu