Închide

Orașul premierelor. Ce luminițe festive sunt propuse de sărbători în centrul Clujului la primul concurs de acest fel din țară

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 30, 2017 0 995

Un cadou luminos și fulgi ar trebuie să apară anul acesta de sărbători pe B-dul Eroilor din Cluj-Napoca, după ce s-a stabilit câștigătorul concursului Lights On,  primul concurs de idei și proiecte din țara care are ca scop creșterea calității amenajărilor urbane din preajma sărbătorilor de iarnă. Concursul a fost lansat de o firmă privată din Cluj, în parteneriat cu municipalitatea și este la a treia ediție.

 

Sub conceptul Beatrix (înseamnă în latină „cel care te face fericit” și care vine cel mai probabil de la latinul viatrix sau viator care înseamnă călător), Simion Octavian a propus o instalație luminoasă formată dintr-un cub – cadou luminos cu înălțimea de 6 metri și baza de 4,5 m în care se poate pătrunde, plus fulgi de mari dimeniuni în zona fântânilor arteziene dar și elemente luminoase pe stâlpii de iluminat. Pentru stâlpii din zona cu trafic s-au propus perdele luminoase cu beculețe alb-cald și alb-rece.

Potrivit organizatorilor, Simion Octavian a câștigat concursul Ligts On din acest an deoarece propunerea sa a fost singura care a vizat o construcție de lumină pentru zona Eroilor. În plus, se încadrează în bugetul competiției (costurile cu implementarea susținute de Primăria Cluj nu trebuie să depășească cu tot cu montaj/demontare suma de 350.000 lei) și poate fi executată. Juriul a fost format din Daniel Pop, arhitectul municipiului Cluj-Napoca, Daniel Dranca de la Biroul Eficiență Energetică, Iluminat Public din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Daniela Maier și Mihai Racu, arhitecți, membri ai OAR, Gabriel Aldea, fotograf,Mihail Onaca, instagrammer și un reprezentant din partea Daisler Print House. (firma privată care îl susține).

Premiul pentru proiectul privind decorarea B-dului Eroilor care a câștigat competiția este de 1000 de euro.

Anul trecut, în urma aceluiași concurs, s-a ales o variantă pentru  iluminarea festivă a străzii Kogălniceanu, una dintre cele mai frumoase din Cluj. Din păcate, propunerea nu a fost pusă în practică, Primăria promițând că o va pune în operă iarna aceasta.

Detalii:

“Cea mai frumoasă stradă” din Cluj rămâne fără luminiţele de sărbători. Proiectul care a câştigat concursul de soluţii, amânat pentru la anul

Singurul concurs pentru un spațiu public pe care l-a văzut orașul în acest an: e lansat de o firmă privată și aduce luminițe pe strada Kogălniceanu

Acum trei ani s-a ales și un design luminos pentru PIața Mihai Viteazu, cu bulgări luminoși, care și acum se utilizează de Primărie pentru decorarea pieței.

S-au aprins bulgării rostogoliți în piața Mihai Viteazu prin concurs

Atât proiectul declarat câștigător în 2016, cât și cel de anul acesta vor fi implementate iarna aceasta de Primăriei. Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei, a declarat că săptămâna aceasta va avea loc ultima întâlnire între câștigător și echipa municipalității pentru stabilirea detaliilor tehnice, urmând ca atât propunerea Beatrix cât și Pădurea Fermecată să fie instalate de sărbători în oraș, pe Eroilor, respectiv Kogălniceanu.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.