Închide

Opera Maghiară din Cluj-Napoca participă la cea de-a doua ediție a Bucharest Opera Festival

Cultură by Actual de Cluj - mai 26, 2023 0 195

Opera Maghiară din Cluj-Napoca participă la cea de-a doua ediție a Bucharest Opera Festival cu spectacolele ”Castelul Prințului Barbă-Albastră” și ”Mandarinul miraculos”, ambele de Béla Bartók.

Spectacolul e programat duminică 18 iunie de la ora 19 pe scena Operei Naționale București.

”Castelul Prințului Barbă-Albastră” este singura operă compusă de Béla Bartók, pe un libret scris de Béla Balázs, prezentată în primă audiție în data de 24 mai 1918, la Opera Regală din Budapesta. Despre singura operă a lui Béla Bartók, muzicologul Vladimir Deveselu, scria: ”Libretul, scris de Béla Balázs, cunoscut poet simbolist maghiar de la începutul secolului XX, se va îndepărta de intriga poveştii cu acelaşi titlu a lui Charles Perrault, renunţând la deznodământul fericit propus de scriitorul francez, oferindu-ne o desfăşurare şi un final în care misterul, caracterul vag şi înspăimântător explorează viaţa greu de pătruns a sufletului. Subiectul devine o poveste apăsătoare, de înfruntare între prinţul Barbă Albastră şi Iudita, a patra sa soţie, ce se confundă cu cele şapte momente ale deschiderii celor şapte uşi ale sălii celei mari a castelului, care ascund în spatele lor secrete tulburătoare”.

Despre „Mandarinul miraculos” dirijorul spectacolului Zsolt Jankó spunea: ”Bartók compune această piesă cu un simț muzical dramatic inegalabil. Fiecare moment se bazează pe imagini muzicale sugestive și clare. Figura fetei seducătoare și dansurile sale erotice sunt de fiecare dată acompaniate de solouri ale clarinetului. Primul client este un curtezan ofilit, imaginea sa comică reiese din muzica grotescă. Al doilea client este un student sfios, însuflețit de un solo simplu și duios de oboi. Sosirea mandarinului este acompaniată de o temă muzicală întunecată, exotică, cu trimiteri la personalitatea aparte, mistică a vizitatorului”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare