Închide

Olimpiada Internațională de Matematică din Cluj, risc ridicat pentru forțele de ordine: o pun la același nivel cu Untold și Electric Castle

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 25, 2018 0 667

Două festivaluri de anvergură cu zeci de mii de participanți, tradiționalul pelerinaj de la mănăstirea Nicula și … olimpiada internațională de matematică. Sunt cele mai mari provocări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Cluj în această vară, iar șeful ISU Ioan Moldovan spune că nu dă concedii în perioada acestora.

„Olimpiada de matematică e o provocare pentru noi, pentru toate forțele de ordine. presupune un efort foarte mare din partea forțelor implicate, sunt prezente o serie de state – 120 și ceva – și trebuie controlate toate hotelurile unde sunt cazați elevii, absolut toate. Trebuie supravegheate Sala Polivalentă cu asistență medicală inclusiv pompieri”, spune el.

Olimpiada, ajunsă la a 59-a ediție, e organizată de România pentru a șasea oară, după prima ediție din 1959 de la Brașov. Olimpiada va fi organizată în perioada 3 — 14 iulie, anunță Ministerul Educației Naționale. Competiția este organizată de ministerul de resort, Societatea de Științe Matematice din România și Inspectoratul Școlar Județean Cluj, facultățile de Matematică și Informatică din București și Cluj-Napoca și Institutul de Matematică ‘Simion Stoilow’ din cadrul Academiei Române. Costurile organizării sunt asigurate de Ministerul Educației Naționale, iar demersul de a aduce competiția pentru a patra oară în țara noastră aparține Societății de Științe Matematice din dorința de a celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918. Concursul va fi organizat la Sala Polivalentă, unul dintre puținele locuri din Cluj care poate găzdui simultan toți concurenții, căci în total la Cluj ajung o mie de persoane. Probele de concurs vor avea loc în zilele de 9 și 10 iulie în Sala Polivalentă.

Olimpiada Internațională de Matematică a fost lansată de România în 1959, la inițiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Științe Matematice. Primele două ediții s-au desfășurat la Brașov și Sinaia, reunind exclusiv țări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat și prima țară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au participat la Olimpiada Internațională de Matematică. România deține recordul de organizări: în 1969, 1979 și 1999. România și Bulgaria sunt singurele țări cu prezență neîntreruptă la acest concurs.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare