Închide

Olimpiada Internațională de Matematică din 2018 e la Cluj, participă 1000 de persoane, la Sala Polivalentă

Educaţie by Actual de Cluj - oct. 26, 2017 0 1619

România organizează Olimpiada Internațională de Matematică de anul viitor, ajunsă la a 59-a ediție, la Cluj.

Olimpiada va fi organizată anul viitor la Cluj-Napoca, în perioada 3 — 14 iulie, anunță Ministerul Educației Naționale. Competiția este organizată de ministerul de resort, Societatea de Științe Matematice din România și Inspectoratul Școlar Județean Cluj, facultățile de Matematică și Informatică din București și Cluj-Napoca și Institutul de Matematică ‘Simion Stoilow’ din cadrul Academiei Române. Costurile organizării sunt asigurate de Ministerul Educației Naționale, iar demersul de a aduce competiția pentru a patra oară în țara noastră aparține Societății de Științe Matematice din dorința de a celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918, precizează MEN.

La Cluj sunt așteptați peste 600 de elevi din peste o sută de țări, fiecare țară fiind reprezentată de o echipă formată din până la șase elevi și însoțită de cel puțin doi profesori matematicieni. Concursul va fi organizat la Sala Polivalentă, unul dintre puținele locuri din Cluj care poate găzdui simultan toți concurenții, căci în total la Cluj ajung o mie de persoane. „În total, luând în calcul și organizatorii și profesorii evaluatori, vor participa peste 1.000 de persoane”, arată MEN.

Probele de concurs vor avea loc în zilele de 9 și 10 iulie în Sala Polivalentă.

Olimpiada Internațională de Matematică a fost lansată de România în 1959, la inițiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Științe Matematice. Primele două ediții s-au desfășurat la Brașov și Sinaia, reunind exclusiv țări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat și prima țară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au participat la Olimpiada Internațională de Matematică. România deține recordul de organizări: în 1969, 1979 și 1999. România și Bulgaria sunt singurele țări cu prezență neîntreruptă la acest concurs.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare