Închide

Oile se măsoară în parcul etnografic din Cluj. Reconstituirea unui obicei vechi de secole

Actualitate by Actual de Cluj - mai 04, 2016 0 311

Manifestare inedită în parcul etnografic din Hoia, în weekend, unde clujenii pot asista la „măsurișul oilor”, un obicei vechi de secole.

Măsurișul oilor, numit în diferitele zone etnografice din Transilvania și împreunat-împreuniș sau sâmbră, este un eveniment rural tradițional cu funcții practice, magice și festive, care marchează debutul sezonului pastoral activ. Organizat, în funcție de clima zonală, la Sângeorzul actual (23 aprilie) sau la „Sângiorzul Bătrân” la o diferență de 13 zile, măsurișul este urmarea logică a asocierii mai multor proprietari cu oi puține (7-25 capete), pentru care exploatarea individuală a laptelui oilor proprii este nerentabilă, dată fiind cantitatea mică mulsă pe zi de la o oaie. Măsurișul constă tocmai în verificarea potențialului productiv al oilor fiecărui asociat, prin măsurarea laptelui furnizat de ele în acest moment, în funcție de cantitățile rezultate urmând să se repartizeze între asociați, proporțional, până în toamnă, laptele întregii turme de 250-300 de capete.

„Cunoașterea detaliată a acestei practici complexe este deosebit de importantă, deoarece asociația pastorală rurală reprezintă cea mai veche și mai stabilă asociație economică din mediul rural transilvănean, iar comportamentul asociativ pe care îl evidențiază are la bază ideea de echitate”, explică organizatorii.

Astfel că Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în colaborare cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj și cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, organizează în 8 mai o reconstituire detaliată a unui măsuriș tradițional, de la ora 10.30. Evenimentul din parcul etnografic va include toate etapele acestei practici tradiționale: protejarea magică a gospodăriei și a staulului de muls, intrarea turmei în staul în frunte cu doi flăcăi îmbrăcați în frunze (vlojoi), udați cu apă de către cei prezenți, mulsul turmei de 300 de oi, măsurarea laptelui cu carâmbul, închegarea laptelui și obținerea cașului, servirea balmoșului și cașului proaspăt, petrecerea finală cu muzică tradițională și dans, în curtea gospodăriei.

Iată programul integral:
Ora 10.30: – Pregătirea magică interactivă a gospodăriei și a staurului măsurișului
– Prezentarea interactivă a unui inventar original de stână montană
– Prezentarea interactivă a echipamentului caracteristic unui păcurar de munte
– Prezentarea interactivă a instalației de obținere a focului viu
Ora 12.00: – Intrarea turmei de oi în gospodăria și în staurul măsurișului, în frunte cu vlojoii îmbrăcați în frunze
– Udarea vlojoilor cu apă
– Demararea mulsului, descrierea inventarului pentru muls și a tehnicilor de muls
Ora 12.30: – Până la încheierea mulsului – consumarea balmoșului și dans tradițional în curtea gospodăriei
Ora 14.00: – Încheierea mulsului, explicarea modului de obținere a focului viu, plecarea turmei
Ora 14.30: – Măsurarea laptelui cu carâmbul, discutarea diverselor tehnici transilvănene de măsurare și de repartiție a laptelui
– Închegarea laptelui, discutarea tehnicilor de prelucrare a laptelui de oaie
– Explicarea modului de repartiție a laptelui cu cumpăna
– Dans traditional

Nici un comentariu

Scrie un comentariu