Odiseea reabilitării unei statui uitate. Cine o reconstruieşte, pe câţi bani, şi de ce prima variantă nu a convenit Primăriei
Actual de ClujAdministrațieCultură by Mihai Prodan - apr. 24, 2014 0 432

Statuia ciobanului Donath, uitată pe versantul unui deal al Clujului, ar urma să fie reabilitată pe banii Primăriei, după procese birocratice şi după ce o primă variantă a fost respinsă pentru că ar fi prea scumpă.
Procedura de achiziţie directă pentru reabilitarea statuii lui Donath a fost demarată în martie. O singură ofertă a fost depusă, însă, de cunoscutul sculptor Ilarion Voinea. Pentru că oferta acestuia depăşea cu mult valoarea alocată reabilitării, sculptorul a fost refuzat – aceasta cu atât mai mult cu cât, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Oana Buzatu, sculptorul nu ar avea certificarea din partea Ministerului Culturii pentru a interveni asupra monumentelor istorice.
După ce a respins oferta lui Voinea ca fiind neconformă şi inacceptabilă, Primăria a cerut oferte din partea a trei persoane – profesorul Tibor Kolozsi, arhitectul Nicolae Mirişan şi Horia Giurgiu, dar şi a unei firme, Levente Companie SRL. Aceasta din urmă este şi cea care a câştigat licitaţia – pentru că s-a angajat să efectueze lucrările pentru 38.000 lei plus TVA, mult sub cealaltă ofertă depusă,de Arhitech SRL, cu 68.660 lei plus TVA.
Mai menţionăm, Primăria Cluj-Napoca alocase pentru aceste lucrări o sumă de 38.700 lei plus TVA. Totodată, precizăm că aceasta este a doua oară când sculptorul Voinea îşi manifestă disponibilitatea să restaureze monumentul – după ce în 2012 municipalitatea a deschis o procedură similară, concretizată cu această singură ofertă depusă de Voinea, şi suspendată apoi din lipsa banilor.
Legenda ciobanului Donath
Se spune despre ciobanul Donath că şi-ar fi păstorit turma lângă pădurea Hoia, când a observat manevrele armatei turce, care începuse să taie dealul argilos care lega pădurea din vecinătatea Clujului de dealurile Cetăţuiei. Şi-a dat seama că oraşul era în pericol şi a alergat într-o suflare pentru a alerta populaţia – după care, din cauza efortului, ar fi murit subit.
Ca urmare a avertismentului ciobanului, clujenii au atacat primii oastea turcă şi au reuşit să salveze oraşul. Drept recunoştinţă pentru sacrificiu, clujenii i-au ridicat ciobanului Donath o statuie, în jurul anului 1735.