Închide

Odiseea reabilitării unei statui uitate. Cine o reconstruieşte, pe câţi bani, şi de ce prima variantă nu a convenit Primăriei

Actual de ClujAdministrațieCultură by Mihai Prodan - apr. 24, 2014 0 440

Statuia ciobanului Donath, uitată pe versantul unui deal al Clujului, ar urma să fie reabilitată pe banii Primăriei, după procese birocratice şi după ce o primă variantă a fost respinsă pentru că ar fi prea scumpă.

Procedura de achiziţie directă pentru reabilitarea statuii lui Donath a fost demarată în martie. O singură ofertă a fost depusă, însă, de cunoscutul sculptor Ilarion Voinea. Pentru că oferta acestuia depăşea cu mult valoarea alocată reabilitării, sculptorul a fost refuzat – aceasta cu atât mai mult cu cât, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Oana Buzatu, sculptorul nu ar avea certificarea din partea Ministerului Culturii pentru a interveni asupra monumentelor istorice.

Această statuie are aproape 300 ani vechime. /foto Radu Bulubaşă / panoramio.com

Această statuie are aproape 300 ani vechime. /foto Radu Bulubaşă / panoramio.com

După ce a respins oferta lui Voinea ca fiind neconformă şi inacceptabilă, Primăria a cerut oferte din partea a trei persoane – profesorul Tibor Kolozsi, arhitectul Nicolae Mirişan şi Horia Giurgiu, dar şi a unei firme, Levente Companie SRL. Aceasta din urmă este şi cea care a câştigat licitaţia – pentru că s-a angajat să efectueze lucrările pentru 38.000 lei plus TVA, mult sub cealaltă ofertă depusă,de Arhitech SRL, cu 68.660 lei plus TVA.

Mai menţionăm, Primăria Cluj-Napoca alocase pentru aceste lucrări o sumă de 38.700 lei plus TVA. Totodată, precizăm că aceasta este a doua oară când sculptorul Voinea îşi manifestă disponibilitatea să restaureze monumentul – după ce în 2012 municipalitatea a deschis o procedură similară, concretizată cu această singură ofertă depusă de Voinea, şi suspendată apoi din lipsa banilor.

Legenda ciobanului Donath

Se spune despre ciobanul Donath că şi-ar fi păstorit turma lângă pădurea Hoia, când a observat manevrele armatei turce, care începuse să taie dealul argilos care lega pădurea din vecinătatea Clujului de dealurile Cetăţuiei. Şi-a dat seama că oraşul era în pericol şi a alergat într-o suflare pentru a alerta populaţia – după care, din cauza efortului, ar fi murit subit.

Ca urmare a avertismentului ciobanului, clujenii au atacat primii oastea turcă şi au reuşit să salveze oraşul. Drept recunoştinţă pentru sacrificiu, clujenii i-au ridicat ciobanului Donath o statuie, în jurul anului 1735.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.