Închide

Oamenii de pe Valea Fânațelor: Compania de Apă ține pe loc dezvoltarea Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 29, 2020 6 2487

Planurile companiei de Apă Someș în zona de nord a municipiului Cluj-Napoca, mai exact străzile Valea Fânațelor, Giuseppe Verdi și Colonia Fânațelor sunt neclare, deși există o finanțare europeană pentru extinderea rețelelor de apă în această zonă încă de acum 6 ani. Oamenii se plâng că, voit, Compania ține pe loc investițiile și că există riscul să se piardă fondurile. Riveranii cer de ani de zile Primăriei asfalt pe arterele menționate, însă de fiecare dată sunt trimiși la plimbare deoarece străzile sunt încă neracordate la toate rețelele de utilități.
În urmă cu mai bine de trei ani de zile, primarul Emil Boc spunea că investițiile în asfalt de pe Valea Fânațelor înseamnă 11-12 kilometri din care 800 de metri este echipată cu utilități. Oamenii din zonă cer asfalt de ani de zile Primăriei și, mai nou, răspunsul este că toate cererile vor fi onorate după ce Compania de Apă Someș va finaliza programul de investiții pentru racordarea la rețelele de apă și canalizare a arterelor Valea Fânațelor, Giuseppe Verdi și Colonia Fânațelor.
„Până acum nu s-a putut face extinderea rețelelor pe fonduri private de către rivarani deoarece există acest proiect și această finanțare din partea Uniunii Europene prin Programul Operational Infrastructura Mare –POIM 2014-2020. Proiectul este aprobat de mai bine de 6 ani de zile și există riscul să se piardă banii dacă cei de la Compania de Apă Someș nu se apucă de lucrări. Nu există un calendar clar și nu se știe exact cum și când vor începe aceste lucrări. În ce țară trăim, în ce oraș de cinci stele dacă cei de la Companie nu vor să extindă rețeaua de apă/canal și țin pe loc dezvoltarea sutelor de hectare din nordul orașului? Oare se tem că nu își vor mai vinde la fel de scump apartamentele făcute de firmele legate de mai marii din companie?”, au semnalat riverani de pe Valea Fânațelor.
Într-un răspuns al Companie de Apă Someș dat oamenilor, directorul companiei Călin Vasile Neamțu și directorul adjunct Mihai Iacob o dau din colț în colț privind termenele și investițiile de pe Valea Fânațelor. Ei spun că se vor executa lucrări finanțate în cadrul POIM pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pe strada Giuseppe Verde până în Colonie și că soluția tehnică de alimentare cu apă a zonei presupune realizarea de rezervoare și stații de pompare a apei potabile pentru care se caută teren pentru a fi expropriat în acest sens. Neamțu și Iacob recunosc însă că nu s-au demarat procedurile de expropriere. Mai mult, ei spun că încă nu s-a autorizat lucrarea și nici nu s-au făcut licitațiile necesare proiectului. Nici nu avansează vreun termen pentru aceste lucrări, dar spun că ele pot avea întârzieri.

6 comentarii

  1. Jenant. Ar trebui demarate investigatii si vazut exact ce i-au oprit macar documentatia si achizitia/exproprierea nu a fost posibila in 6 ani. Daca in 6 ani nu au ”facut actele” cand vor realiza reteaua ? E clar ca investitia este in proportie de 99% pierduta. Felicitari !

  2. Contractul de Finantare cu Ministerul Fondurilor Europene a fost semnat in noiembrie 2018. Comisia Europeana a aprobat proiectul in august 2019 iar actul aditional nr. 1 la Contractul care prevede partea de cofinantare a Companiei s-a incheiat cu Ministerul Fondurilor Euopene in octombrie 2019. Pentru demararea contractelor de lucrari este nevoie de obtinerea autorizatiilor de constructie de la autoritatile competente. Pentru obtinerea autorizatiilor de constructie este nevoie de toate avizele solicitate prin certificatele de urbanism. Pentru realizarea investitiilor din zona respectiva, respectiv pentru alimentarea cu apa in conditii de siguranta este nevoie de realizarea a doua rezervoare si doua statii de pompare. Datorita faptului ca Unitatea Administrativ Teritoriala nu a putut pune la dispozitie terenurile necesare pentru realizarea acestor obiective, Compania este obligata sa le achizitioneze de pe piata. La ora actuala suntem in faza de realizare a expertizelor de evaluare a terenurilor in vederea achizitionarii. Documentatiile de atribuire ale Contractelor de lucrari sunt pregatite, urmand ca la finalizarea procedurii de achizitie a terenurilor si obtinerea autorizatiei de constructie sa procedam la demararea licitatiei. Facem mentiunea ca pe strada Fanatelor si strada Valea Fanatelor exista in prezent retele de apa si de canalizare pana la intersectia cu strada Giuseppe Verdi. Programul de investitii POIM Cluj-Salaj in ansamblul lui se deruleaza in perioada 2019-2023.

    Compania de Apa Somes S.A.
    Biroul Relatii Publice si Mass-Media

    • Credeti ca este posibil ca in 3 ani de zile sa fie gatat toata documentatia si autorizatiile cat si finalizarea acestei investitii ? Daca o sa reusiti atunci o sa aveti lauda si stima din parte tuturor proprietarilor. Spor la treaba si va asteptam pe teren.

  3. Prima data ar trebuii investigați cei din conducerea companiei de apa de la cel mai marw director pana la ultimul din birou ca ei sunt vinovații ca nu sa realizat absolut nimic

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.