Închide

O universitate din Cluj reprezintă România într-un proiect cu finanțare europeană de trei milioane de euro, vor să salveze pășunatul în Europa. ”Din păcate, în prezent asistăm la un declin pronunțat al pășunatului în România, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul acestor sisteme fragile”

EducaţieTop News by Actual de Cluj - mart. 06, 2023 0 167

O universitate din Cluj reprezintă România într-un proiect cu finanțare europeană de trei milioane de euro.
E vorba de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, ce reprezintă România într-un proiect cu finanțare europeană, în valoare de trei milioane de euro, privind sistemele agricole pe bază de pășunat.

Proiectul, care se numește Grazing4AgroEcology (G4AE), susține fermierii prin promovarea unor soluții inovative prin care sistemele agricole bazate pe pășunat să devină viabile din punct de vedere economic. În proiect e implicat și AgroTransilvania Cluster, dar și membri ai unor cooperative agricole de succes din Transilvania. ”Din păcate, în prezent asistăm la un declin pronunțat al pășunatului în România, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul acestor sisteme fragile de care depinde supraviețuirea unei dintre cele mai importante avuții naționale: biodiversitatea”, spune profesorul Mugurel Jitea, de la Facultatea de Horticultură a USAMV.
Coordonat de Grünlandzentrum Germania, proiectul G4AE se va derula pe o perioadă de trei ani și jumătate, până în februarie 2026 și urmărește să contribuie la refacerea biodiversității, reducerea poluării solului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

”Observăm că sistemele agricole bazate pe pășunat dispar cu rapiditate în Europa”, spune coordonatorul proiectului, Arno Krause. Din consorțiul acestui proiect fac parte 18 parteneri din opt state membre UE, reprezentative pentru diferite practici de pășunat – Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, România și Suedia.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu