Închide

O universitate din Cluj primește finanțare de peste 4,6 milioane de euro ca să cerceteze schimbările climatice

EducaţieTop News by Actual de Cluj - iul. 21, 2020 0 468

O universitate din Cluj primește finanțare de peste 4,6 milioane de euro ca să cerceteze schimbările climatice.

E vorba de universitatea ”Babeș-Bolyai”, cea mai mare din țară după numărul de studenți, care anunță că va implementa un proiect ce urmărește să contribuie la cercetarea paneuropeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice, finanțat de Uniunea Europeană cu peste 22,26 milioane de lei. ”Obiectivul general al proiectului este crearea unei infrastructuri de nivel mondial pentru observarea și caracterizarea atmosferei terestre prin metode de teledetecție avansate”, arată universitatea.

Infrastructura creată va include laboratoare de observare de la sol, ateliere asociate și centre de date care să contribuie semnificativ la activitățile de observare a Pământului. Proiectul e derulat de Facultatea de Știința și Ingineria Mediului. Decanul Nicolae Ajtai: ”principalul rezultat al proiectului este construcția de noi laboratoare de cercetare în cadrul Cluj Atmospheric Remote Sensing Observatory (CARO). Observatorul va fi dotat cu echipamente ce oferă observații continue și pe termen lung în ceea ce privește aerosolii și proprietățile norilor și va fi participant activ la infrastructura europeană de cercetare pentru mediu, ACTRIS”.

Laboratoarele noi vor fi dotate cu echipamente de cercetare a aerosolilor și a norilor prin metode de teledetecție și in-situ – fotometru solar și lunar, radiometre, un radar de nori, spectrometru pentru monitorizarea continuă a speciilor chimice de aerosoli și altele. ”Pentru monitorizarea gazelor atmosferice de interes, precum și pentru prelevarea de eșantioane necesare instrumentelor in-situ se va achiziționa un autolaborator pentru investigații în coloană și in-situ”, mai arată el.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu