Închide

O universitate din Cluj primește bani, zeci de mii de euro, ca să evalueze bunăstarea păstrăvilor

EducaţieTop News by Actual de Cluj - feb. 27, 2019 0 184

O universitate din Cluj primește bani, zeci de mii de euro, ca să evalueze bunăstarea peștilor.

Nu e o glumă: Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca primește 65.000 de euro bani nerambursabili în proiectul „Evaluarea bunăstării salmonidelor din păstrăvăriile românești, în contextul creșterii productivității și a calității produselor”. Banii vin de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia Generală Pescuit. „Prin acest proiect de cercetare, se doreşte o mai strânsă colaborare între instituţiile de învăţământ superior şi cercetare, cu operatorii din domeniul creşterii păstrăvilor şi a altor peşti din familia Salmonidae”, explică reprezentanții universității.  Proiectul se va finaliza în luna iulie 2020 prin editarea unui „ghid de bune practici în domeniul creşterii peştilor din zonele montane”, care va fi distribuit în mod gratuit păstrăvarilor.

Director de proiect e conferențiarul Daniel Cocan, care explică: „Ne-am dorit foarte mult să accesăm acest proiect, întrucât considerăm că putem contribui la implementarea unui management integrat în păstrăvăriile româneşti. Cu alte cuvinte, experienţa noastră în domeniul creşterii peştilor şi a ştiinţelor fundamentale precum ihtiologia, fiziologia organismelor acvatice, alimentaţia şi reproducţia peştilor, poate fi de un real folos păstrăvarilor. Aceasta, în contextul în care cel puţin în momentul de faţă, nu avem o strategie naţională privind toate componentele salmoniculturii. Cu mici excepții, păstrăvarii lucrează individual, fără a fi constituiţi în asociaţii şi de multe ori fără a avea studii de specialitate în domeniul creşterii peştilor. Din această cauză le este aproape imposibil să intre cu produsele lor pe piaţa magazinelor mari. De asemenea, partea de reproducţie, care este aproape inexistentă, se derulează fără planuri concrete de selecţie şi ameliorare. În general, se importă icre embrionate din alte ţări, uneori fără a avea un certificat sanitar-veterinar care să confirme că acel material biologic este liber de boli. Avem toate condiţiile să înfiinţăm un centru de selecţie şi reproducţie a salmonidelor, atât din punct de vedere al condiţiilor de mediu, cât şi a surselor de finanţare”.
Proiectul de cercetare presupune deplasări şi contacte ale echipei de proiect cu toate păstrăvăriile din România în urma cărora ar urma să fie inventariate problemele care pot influenţa negativ productivitatea fermelor piscicole şi calitatea produselor: parametrii mediali, tehnologia de creştere, calitatea furajelor, dinamica de creştere, modificările climaterice, poluarea apelor, sau starea patologică și fiziologică a peștilor.

USAMV derulează singurul program de studiu în domeniul pisciculturii şi acvaculturii din țară, la facultatea de zootehnie și biotehnologii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Tags

    Articole similare