Închide

O universitate din Cluj lansează gamă de sucuri din gunoaie alimentare

EducaţieTop News by Actual de Cluj - nov. 23, 2017 0 732

O universitate din Cluj lansează gamă de sucuri, săptămâna viitoare.

Vorbim de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, care lansează luni gamă de sucuri probiotice. „În ultimele decenii, cererea consumatorilor în domeniul produselor alimentare s-a schimbat considerabil. Consumatorii caută din ce în ce mai mult alimentele funcționale într-un efort de a-și controla sănătatea și bunăstarea. Sensibilizarea crescândă a relației dintre dietă și sănătate a dus la creșterea cererii de produse alimentare care, pe lângă rolul nutritiv, să susțină sănătatea. Probioticele și prebioticele sunt componente prezente în alimente, sau care pot fi încorporate în alimente şi care, prin interacțiunile cu tractul gastrointestinal, conferă acestora beneficii pentru sănătate”, explică universitatea.

Sucurile probiotice de la USAMV sunt rezultatul muncii unei echipe de cercetători din cadrul universității, a Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie „Prof. Dr . Octavian Fodor” din Cluj-Napoca şi Centrul de Cercetare si Inovare Agroalimentară din oraș. Cercetările au început încă din 2014 într-un proiect de cercetare care a urmărit utilizarea de reziduuri agro-alimentare, bacterii probiotice icroîncapsulate sau granulate şi îmbuteliere în recipiente inteligente cu eliberare controlată. Băuturile au fost testate nu doar pe persoane sănătoase dar și pe bolnavi cu afecțiuni gastrointestinale. Rezultatul – două sucuri de mere și morcovi, respectiv struguri negri și sfeclă. „Băuturile probiotice au fost obținute prin valorificarea unor reziduuri din industria alimentară, respectiv coji și pulpă de mere, morcovi, struguri negri și sfeclă și adăugarea de microcapsule cu bacterii probiotice pentru a avea efect pozitiv asupra sănătății gastrointestinale”, explică echipa de cercetare.

Coordonatorul proiectului e cercetătorul Dan Vodnar (foto), despre care actualdecluj.ro a mai scris. Am vorbit cu el și l-am întrebat când se poate găsi produsul pe piață – deocamdată e lansat doar la nivel academic, fără să fie produs pentru public, spune el – și cum a ajuns la această formulă. „Sucul se adresează pentru persoanele care suferă de colon iritabil. Acesta a fost targetul nostru, să identificăm și să realizăm un produs pe nișa asta. Am avut mai multe variante, vreo 15, și am avut la cel m ai bun profil senzorial pe baza chestionarelor completate, cred că au fost vreo 2.000 de chestionare în funcție de aromă, gust, after taste. Varianta e cea mai bună datorită bacteriei, sucul e vehicul, ne interesa să fie gustos. bacteria e selectată, caracterizată, produsă, atomizată, încapsulată”.

Sucul vine în recipiente de doar 300ml, pentru că o dată sticla deschisă acesta trebuie băut imediat. „Ideea a pornit dintr-o necesitate, am identificat cu partenerii de la institutul de gastroenterologie o nișă de oameni pentru care nu există produse pe piață. Oamenii nu sunt tratați de sindromul de colon iritabil. O soluție venea din zona microbiană și asta am încercat să identificăm, un microorgansm care să răspundă la acest sindrom. extrem de multe variante de sucuri am produs, inclusiv cu consorții, cercetări fundamentale destul de articulate, după care concluzia și feedback-ul pe pacienții de la gastroenterologie e că această tulpină are cel mai bun răspuns. Am făcut 4 variante și 7 consorții, adică niște cocktail-uri de bacterii. Între timp am pus tehnologia la punct pentru că aceste bacterii trebuie cultivate, practic toată ideea e că bacteria am izolat-o, o creștem și o fixăm. Am reușit să condiționăm și să optimizăm procesul de obținere a bacteriilor probiotice, după care a fost utilizarea subproduselor din fructe și legume în combinație cu sucul ca atare. Nu am avut cele mai bune rezultate pe sucurile doar din coji, lumea e obișnuită altfel să bea și să recunoască gustul strugurelui, nu a cojii, așa că am făcut o combinație. Ideea era să reducem, în coji sunt minerale și vitamine foarte bune în organism, electroliți. Apoi există o problemă cu aceste reziduuri la nivel mondial, dat fiind că au așa o valoare puternică din punct de vedere al compușilor reactivi ne-am gândit că ar fi o idee bună să dăm o valoare economică și socială acelor coji. Senzorial recunosc că nu ne-a ieșit figura”.

Luni universitatea expune produsul, 70 de sticle de 300 ml.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare