Închide

O universitate din Cluj face o ”hartă psihologică” a României, concluziile nu surprind: ardelenii sunt mai conștiincioși

Educaţie by Actual de Cluj - nov. 13, 2020 0 500

O universitate din Cluj face o ”hartă psihologică” a României, iar concluzia – ”românismul” bate ”ardelenismul”.

Studiul a fost realizat de un grup național de cercetare coordonat de universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca ce urmărește să facă o analiză mai detaliată a profilului psihocultural al țării, prin hărți psihologice la nivel de zone ale țării prestabilite geografic și administrativ.

Analiza a luat în considerare colectivismul în raport cu individualismul, concentrarea sau descentralizarea puterii sociale, trăsăturile de personalitate, încrederea interpersonală, inteligența generală și altele. ””După apariția monografiei dedicată psihologiei românilor eram mereu întrebat despre diferențele psihologice de pe teritoriul țării”, spune psihologul Daniel David, care e rectorul UBB. ”Nu am putut răspunde atunci mai riguros și sistematic, ci doar parțial, focalizat pe câteva atribute psihologice alese mai puțin sistematic sau adesea ipotetic. Acum putem da un răspuns mai riguros și mai sistematic, deși există încă loc de îmbunătățiri și aici”.

Astfel, spune el, rezultatele arată că în general există o tendință spre o omogenitate a distribuirii atributelor psihoculturale sau psihologice pe suprafața țării, astfel că în general „românismul” bate și „ardelenismul” și „moldovenismul” și „muntenismul”. ”Într-adevăr, mișcarea populației între aceste zone geografice și politicile naționale comune au redus eventualele diferențe majore existente cândva”, susține el.
Un atribut interesant, după cum notează David, este conștiinciozitatea, care este semnificativ statistic și apare sistematic la niveluri diferite de analiză, în favoarea Transilvaniei și a regiunilor ori macroregiunilor din aceasta, ”lucru congruent cu unele auto sau hetero-stereotipuri despre Transilvania”, susține psihologul.

”Spațiul vestic este caracterizat dominant de stimularea autonomiei indivizilor și descentralizarea puterii. Raportându-ne la provinciile istorice, psihocultural, în cazul autonomiei indivizilor, ordinea este Transilvania, Țara Românească și Moldova, iar în ceea ce privește descentralizării puterii, ordinea este Țara Românească, Transilvania și Moldova. Diferențele sunt însă minime sau în aceeași clasă, în condițiile în care toate cele trei regiuni istorice sunt încă grevate de colectivism și concentrarea puterii”, mai arată el.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare