Închide

O universitate din Cluj cultivă aproape o mie de hectare de teren, obține certificări bio pentru jumătate

Educaţie by Actual de Cluj - nov. 03, 2020 0 344

foto USAMV Cluj

O universitate din Cluj care exploatează aproape o mie de hectare de teren anunță că a obținut certificări bio pentru produsele pe care le cultivă pe terenurile respective.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a obținut Certificarea Bio pentru culturile și animalele din fermele proprii, precum și pentru produse derivate. Universitatea exploatează peste 970 hectare de teren agricol în cele patru ferme ale sale – Stațiunea Cojocna, Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH) și Stațiunea Jucu, în județul Cluj, respectiv Stațiunea viticolă Apoldia Maior din Apoldu de Sus, județul Sibiu, aceasta din urmă achiziționată în urmă cu doar câteva săptămâni.

Pe aproximativ 500 de hectare de culturi agricole cu grâu, porumb, floarea soarelui și plante furajere universitatea din Cluj a început încă din urmă cu trei ani reconversia la agricultură ecologică. Alte 174 hectare se află în al treilea an de conversie, pentru pomii fructiferi, petru care se așteaptă certificare anul viitor. ”În privința animalelor deținute în cadrul Stațiunii Cojocna s-a obținut Certificarea de produse ecologice pentru toate bovinele și ovinele – 261 bovine și 837 ovine. Astfel, laptele crud de vacă și cel de oaie vor purta sigla și denumirea de ”Produs ecologic”, precum și produsele derivate din lapte de vacă – telemea, caș, brânză burduf și iaurt. De asemenea, din cele peste 100 de tone recoltate anul acesta, universitatea va scoate pe piață un alt produs obținut din culturile agricole, respectiv uleiul din floarea soarelui bio, presat la rece”, arată universitatea.

Produsele se vând în magazinul universității, din campusul de pe Calea Mănăștur, dar și în capătul străzii Liviu Rebreanu și în o serie de magazine ale colaboratorilor universității.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) arată că termenul de Agricultură ecologică este protejat şi atribuit României de către UE, pentru definirea acestui sistem de agricultură, fiind similar cu termenii ”agricultură organică” sau ”agricultură biologică”, termeni utilizaţi în alte state membre. ”Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu.
Astfel, în perioda de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora), a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor etc, mai precizează MADR. Mai mult, în etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză pentru prepararea alimentelor ecologice”, arată universitatea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare