Închide

O stradă de lângă Parcul Central preia numele regretatului taragotist Dumitru Fărcaș, la inițiativa unui profesor universitar din SUA

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Actual de Cluj - sept. 02, 2023 0 827

O propunere de schimbare a denumirii străzii Cișmigiu din Cluj-Napoca în strada Dumitru Frcaș se află pe ordinea de zi a ședinței din 7 septembrie a Consiliului Local.

Inițiativa aparține profesorului universitar, Petru Petrina, de la Universitatea Cornell din SUA, care deține din 2014 și titlul de doctor honoriul causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca și a fost formulată căte Primăriei la finalul lunii martie, ca omagiu pentru maestrul Dumitru Fărcaș. „Strada Cișmigiu se află în prodimitatea casei în care a locuit Dumitru Fărcaș peste 35 de ani. Cunoscând sentimentele dumneavoastră față de Maestrul Dumitru Fărcaș sunt încrezător că cererea mea va fi rezolvată favorabil. În data de 12 mai se împlinesc 85 de ani de la nașterea Maestrului”, a arătat profesorul Petru Petrina într-un emal adresat Primăriei, cu destinația de a fi transmis primarului Emil Boc.

Potrivit Primăriei, decizia de a schimba numele străzii va avecta circa 40 de persoane care locuiesc pe această arteră. Soția artistului Dumitru Fărcaș, Elena Fărcaș a salutat inițiativa și a mai cerut și montarea unei plăcuțe pe case de lângă Parcul Central unde a locuit taragotistul.

Consiliul Local va dezbate la ședința ordinară din 7 sepetembrie un proiect de hotărâre pentru ca strada Cișmigiu să devină Dumitru Fărcaș.

În Cluj-Napoca se organzează și un festival, Taragorul de aur, în memoria marelui maestru, eveniment susținut de municipalitatea și inițiat de Fundația Dumitru Fărcaș.

Artistul a decedat la vârsta de 80 de ani, în 7 august 2018

*Dumitru Fărcaș în 2014, la ceremonia prin care profesorul Petru Petrina a devenit Doctor Honorius Cauza al UTCN/sursa Facebook

(Petru Petrina, la primirea titlului de doctor honorius causa al UTCN/sursa Facebook)

 

Pe Elena, cea de-a doua soţie, Dumitru Fărcaş, un mare iubitor de ţară, a convins-o să se mute cu el în Cluj-Napoca, renunţând la viaţa din America după 13 ani. Cei doi au rămas împreună din 1994 şi până în momentul morţii sale. „Sunt, cred, printre puţinii români care au făcut întregirea familiei aducând din America, nu ducând în America. Eu mi-am luat nevastă care a stat 13 ani în Statele Unite ale Americii, cetăţean american de origine română. I-am spus: «Domnişoară, America mea este pe strada Pavlov 35, acolo lîngă Chios, şi este şi un lac acolo. Acolo e America. Te rog foarte mult, fă bine şi vino şi vezi-o, iar dacă o să-ţi placă, rămîi». Şi aşa s-a întîmplat. A venit, i-a plăcut şi a rămas aici. Am admirat ţări frumoase ca Elveţia, Germania; mi-au plăcut, dar ca să trăiesc acolo, nu. Lumea aceea nu-i lumea noastră, nu-i lumea mea. Ştiu că oriunde mă duc, aici e al meu tot. Ori în ce grădina intru, ori în ce biserică intru, tot e al meu. Aici e fiinţa mea, aici e neamul meu, aici mă simt acasă. Dacă eşti într-o altă lume, unde nimic nu e al tău, atunci nici tu nu mai eşti al tău!“, mărturisea Dumitru Fărcaş într-un interviu acordat în 2011 pentru ziarulfaclia.ro.

 

*sursa: primariaclujnapoca.ro – Proiect de Hotărâre nr.32

Nici un comentariu

Scrie un comentariu