AcasăActualitateO propunere din partea societății civile din Cluj privind ...
O propunere din partea societății civile din Cluj privind suplimentarea liniilor de transport public pe timpul nopții a creat o adevărată dezbatere în mediul online: Ar fi mai eficient ca Vinerea Verde/Peste tot în orașele din Europa există pe traseele principale
Cu numai 3 linii de noapte, întreg municipiul Cluj-Napoca ar putea fi conectat 24/7, spune Tudor Măcicășan pe pagina de Facebook, Mobilitatea Cluj-Napoca. Alături de linia existentă 25N, înființarea unui traseu de noapte Zorilor – Centru – Grigorescu și a unui traseu care să permită legătura Aeroportului cu centru, gara și autogara ar realiza un transport public nocturn corespunzător, sună propunerea făcută de acesta, în calitate de expert în mobilitate durabilă. Față în față cu propunerea, clujenii au propus varianta unei petiții adresată Primăriei și Companiei de Transport Public, arătând că pe oriunde te duci în Europa, când vine vorba de orașe cu sute de mii de locuitori, ai parte de transport public pe traseele principale pe tot parcursul nopți dar și că autoritățile din Cluj ar trebui măcar să testeze o astfel de propunere.
„O astfel de rețea „pulsatorie”, cu sincronizarea mijloacelor de transport și în centru, la „Sora”, ar permite călătorilor interschimb facil între linii, conectând astfel întreg orașul la o capacitate de transport adecvată cererii reduse de după 23:00. Operate la o frecvență de 30min, traseele ar necesita 6-7 mijloace de transport în total, fiind posibilă operarea exclusiv electrică, cu troleibuze articulate pe 25N și autobuze electrice în rest. Traseul „A”(Aeroport Express) ar trebui să circule 24/7 la o cadență buna, oprind chiar în terminalul aeroportului. S-au împlinit 3 ani de când s-au făcut probe în acest sens. Pe 12.11.2019, s-au efectuat cu succes teste cu un autobuz electric al CTP Cluj-Napoca prin parcarea Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca. În urma acestor teste trebuia lansată o linie de autobuz cu stații în fața terminalelor de pasageri, traseu express promis încă din 2019. În continuare, nici o formă de transport public nu intră în incinta aeroportului, iar traseul 5, care deservește relația cu centru/gara oprește în afara aeroportului, la 400m de terminal, cu prima cursă la 5:33 și ultima la 22:15, desi există zboruri în afara acestui interval chiar și acum”, atrage atenția Tudor Măcicășan, expert în mobilitate urbană durabilă.
Acesta a făcut și o simulare a traseelor de noapte care ar conecta foarte bine orașul și ar răspunde și nevoilor reale ale oamenilor din Cluj-Napoca. Față în față cu propunerea, mai mulți clujeni au propus o petiție și adunarea de semnături în așa fel încât propunerea să fie adresată autorităților locale și să devină realitate.
„Se poate face ceva concret în privința asta? Vorbit cu primăria, adunat semnături, nu știu. Deja de prea mult timp se discută despre subiectul ăsta (care este o necesitate) fără vreun rezultat. Pe oriunde te duci în Europa, când vine vorba de orașe cu sute de mii de locuitori, ai parte de transport public pe traseele principale pe tot parcursul nopții. E o chestie ce ține de statutul tău ca oraș, parte din facilitățile pe care le oferi astfel încât orașul să devină atractiv atât pentru localnici cât și pentru turiști. Facilitate care (cel puțin la început) bănuiesc că nu va avea profit direct, motiv pentru care probabil nici nu s-a implementat până acum.” (Dani Pomeanu)
Este nevoie de ”introducerea de linii noi sau regândirea rețelei în lumina noilor dezvoltări imobiliare și a zonei metropolitane, creșterea frecvenței pe anumite linii, implementarea traseelor de noapte și integrarea cu un nou tren metropolitan.”(Sorin Pânca)
„Bine, ar ajuta dacă la capătul acelor linii ar fi si câte-o parcare, fie și cu plată sau cu abonament pe zona 2 sau 17 sau cât va fi ca să poți să îți lași mașina și apoi să poți să ajungi în oraș la 5 dimineața sau la 12 noaptea și să nu trebuiască să treci cu mașina pe sub nasul lui Boc din Primărie când mergi la aeroport sau să plătești un taxi 50% din prețul unui zbor la Paris să te ducă până la Aeroport din Mănăștur.” (Petre Piscoi)
„Având în vedere că aeroportul are activitate 24/24 ar fi foarte util dacă linia 5 ar circula non-stop. În timpul nopții ar putea circula 2-3 troleibuze, călătotii sigur ar fi (stând de cateva ori bune pe timpul noptii in aeroport estimez ca ar fi 20-30 de calatori pentru fiecare zbor). S-ar putea folosi chiar si Citelisuri sau Agore de 12m , ar fi mai bine decat sa stea degeaba in depouri pana vor fi donate , daca vor fi donate.” (Cosmin Tarcea)
„Troleibuzele nu pot sa ajunga nici in incinta terminalului, nici la autogara, care are, la randul ei, activitate 24/24.” (Mobilitate Cluj Napoca)
„NU trebuie sa ajungă troleibuzul 5 IN terminal !! TREBUIE doar să fie samnalizată CORESPUNZATOR stația din fața aeroportului! Daarr… NU se vrea asta, pasagerii sunt lăsați la mâna bișnițarilor de taximetriști…care după ora 23…au tarife de tarife!!” (Marius Rus)
„Că tot batem câmpii de mobilitate de statii intermodale și alte vise uscate, priviți pe hartă și explicați cum ajunge cineva eficient din Zorilor, Cartodrom, Buna Ziua, în Muncii, Someșeni sau în Dâmbu Rotund. Până atunci, despre ce tot vorbim?” (Costan Constantan Beril)
„Când termină Becașul, poate. Până atunci, drumurile sunt slab dezvoltate ca rezultat al lipsei de viziune a lui Boc și au rămas preponderent pe valea Somesului și al Nadășului. Ca în feudalism. Dacă toti clujenii ar folosi mijloacele publice de transport, așa cum suntem indemnați, ele sunt departe de a fi suficiente. Plus că nu au acoperire, continuitate și coerență. Și, în primul rând, nu sunt străzi care să satisfacă acest trafic. Așa că degeaba suntem îndemnați la ele… Concluzia: demagogie politică pentru ceva care, aplicat așa cum este acum, nu este fezabil. Străzi, auto/troleibuse destule, trasee, apoi discutăm și de comoditatea și oportunitatea de a le folosi. Până atunci … OSĂ”. (Costan Constantan Beril)
„E horror, merg rar pe ruta Mărăști (Bd) – Muncii și de fiecare dată zic c[ e ultima dat[. Aseară (ora 19) am stat ]n jur de o oră, cu un copil mic în brațe, să ajung acasă pentru că linia 14 circula din 40 în 40 de minute, iar 48-ul circula și el cum poate. Așa că degeaba suntem încurajați să folosim transportul public, pentru ca e o variantă destul de proastă. Pentru mine frustrarea e și mai mare pentru că, cartierul în care locuiesc, e departe de sloganul „nimeni nu e uitat, nimeni nu este abandonat”. La noi pe stradă nu se face curățenie, decât dacă fac eu sesizare lunar, nu sunt coșuri de gunoi, transportul în comun lasă de dorit pentru că eu l-aș folosi dar el nu-i. Dar în rest, e fain la Cluj, pe centru, că acolo mergem ca în city break.” (Patricia Cigan)
„Și de ce nu se face? Ce vă oprește? De ce nu se poate respecta proiectul? Sau trebuie că cineva să înainteze o petiție? O linie aeroport – gară e foarte bună, mai ales pe timp de noapte.” (Adrian Ady)
„Vă dau un exemplu pe care îl cunosc: în Paris rețeaua de bus-uri de noapte are 48 de linii și 1239 de stații între 0:30 (când busurile de zi își termina serviciul) și 5:30 (când bus-urile de zi își încep serviciul), la fiecare 20-30 de minute. Deservesc gările și spitalele, trecând prin centru unde e zona turistică, cluburi, baruri etc. Mai nou, sunt busuri electrice sau hibride pentru a nu face zgomot noaptea. Sunt cumva sincronizate ca să prinzi corespondență în stațiile mari, să nu aștepti 20 de minute în plus. Unele linii au și serviciul de oprire între stații, apeși pe buton și te lasă șoferul unde vrei. Costul biletului e identic cu busurile de zi și se pot folosi cu abonamentele normale. (Doar nu costă motorina sau curentul mai mult noaptea).” (Andrei-Sorin Blotor)
„Nici nu e nevoie să ne comparăm cu metropole precum Parisul – sunt destule orașe mai mici, similare cu Clujul, în Ungaria, Polonia, Cehia, de sub 400.000 de locuitori, care stau mai bine la capitolul transporturi.” (Tudor Turcu)
„Nu-i rea ideea. Ați uitat de Gherogheni si Borhanci” (Ovidiu Stan)
Transportul public de noapte în Cluj-Napoca se rezuma ]n prezent la o singură linie, 25N, care operează între 23:00 și 01:00. Clujenii sesizau încă din 2020 că, comparativ cu Clujul, în București, celor 25 de trasee de autobuz care circulă toată noaptea li s-au alăturat și tramvaiele de noapte pe inelul principal al orașului, pe liniile 1 și 10.