Închide

O femeie de 45 de ani angajată menajeră în mai multe locuințe din Cluj-Napoca a furat haine și încălțăminte de mii de euro de la clientele ei, s-a pozat pe Facebook cu hainele furate

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 22, 2022 0 6104

O femeie de 45 de ani angajată menajeră în mai multe locuințe din Cluj-Napoca a furat haine și încălțăminte de mii de euro de la clientele ei, s-a pozat pe Facebook cu hainele furate.

Femeia a fost prinsă și trimisă în judecată după o plângere penală, după ce una dintre femeile păgubite i-a văzut pe Facebook două fotografii în care aceasta apărea cu haine care îi aparțineau.

Femeia a fost trimisă în judecată în 29 martie, și condamnată în urmă cu două zile de Judecătoria Turda, la un an de închisoare cu suspendare pentru că e la prima confruntare cu legea penală și în instanță și-a recunoscut faptele.

În rechizitoriul de trimitere în judecată s-a arătat că faptele acesteia au durat ani de zile, din 2018 în 2021. Femeia, angajată să facă curățenie și menajerie în mai multe locuințe – cel puțin patru – ar fi furat articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, parfumuri, bijuterii, bani și o jucărie, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 21.000 lei, adică peste patru mii de euro. Au fost probate patru acte materiale.
Din actele şi lucrările de la dosar, precum şi din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale, instanța a reținut că din 2015 inculpata a fost solicitată de către una dintre părțile vătămate și de soțul acesteia să le facă curățenie, săptămânal, în locuința acestora , de pe strada Emile Zola, primind și o cheie de la locuință. În perioada mai-iunie 2018 persoana vătămată o observat dispariția unui ceas auriu, apoi, în lunile iulie-august 2018, când a întrebat-o pe inculpată despre dispariția unei perechi de pantofi sport, aceasta le-a spus după câteva zile că i-a găsit într-o locație în care persoana vătămată căutase de mai multe ori, fapt ce i-a dat de bănuit.

În toată perioadă cât inculpata a fost menajeră din locuința persoanei vătămate au dispărut un ceas auriu, de damă, marca Fossil, o pereche de cercei din aur galben, model verigă de care este legat un bănuț, un lanț de aur subțire simplu cu medalion bănuț din aur galben, o pereche de cercei cu trei cercuri concentrice din aur galben, o pereche de cercei model lacrimă, brodat, din aur galben,  o cutie pentru bijuterii de culoare albă, cercei de botez, model cu semisfere din aur galben, un inel subțire cu piatră din rubin de culoare roșu pentru copii, verigheta mamei persoanei vătămate, un lanț de aur subțire, un lanț de aur gros, model bob de orez, din aur galben care era rupt, dar și o mulțime de haine, trei păpuși Matrioșka cumpărate idn Moscova, genți și jucării, precum și suma de 400 de lei sustrați în decembrie 2020 dintr-un teanc de 600 lei.

Inculpata a fost recomandată de către persoana vătămată pentru efectuarea de activități de curățenie și menajerie și unor cunoscuți. Una dintre cliente a observat în octombrie 2020 dispariția unei bluze marca Calvin Klain de culoare gri, context în care a întrebat-o pe inculpată dacă nu a văzut-o, acesta răspunzându-i că nu observă hainele pe care le calcă. În același context, persoana vătămată a observat dispariția unor colanți aduși din SUA, iar ulterior alte haine, dar și un lanț de aur galben.
La sfârșitul anului 2019, inculpata a fost solicitată de către alți doi clienți, soț și soție, pentru activități de curățenie și menajerie, săptămânal. În vara anului următor, 2020, persoana vătămată a observat dispariția unor pantofi sport noi marca Adidas, achiziționați din Canada, iar apoi în toamna a observat dispariția unei perechi de ghete marca Salomon. În iarnă persoana vătămată a observat dispariția unei geci de ski de damă, marca Strindberg, ediție veche de patru ani, care nu mai este disponibilă în magazine, după cum a relatat victima.

În aceste împrejurări, la începutul lunii februarie 2022, soția sa a verificat contul de Facebook al inculpatei, ocazie cu care a constatat că în două dintre pozele ei de profil, aceasta era îmbrăcată cu geaca soției sale, una postată în octombrie 2020 și cealaltă ianuarie 2021.

Într-un alt caz femeia făcea curățenie într-o locuință de pe strada Alverna și de pe strada Ana Aslan, primind chei de la ambele locuințe. În acest caz proprietarii au fost puși în gardă că există posibilitatea ca inculpata sa-i fi sustras unele bunuri, astfel că au efectuat un inventar, constatând că inculpata i-a sustras un tricou realizat la comandă, o pereche de pantofi sport și două parfumuri.

În cursul urmăririi penale, au fost efectuate percheziții domiciliare la domiciliul și reședința inculpatei și o percheziție a  autoturismului folosit de către aceasta, ocazie cu care au descoperite, recunoscute și ridicate mai bunuri furate.

La termenul de judecată din 14 decembrie inculpata a depus prin avocat o declaraţie autentică prin a recunoscut comiterea faptei pentru care a fost trimis în judecată şi a solicitat ca judecata să se facă în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, fapt care reduce pedeapsa cu o treime. ”Se va avea în vedere că infracţiunea reţinută în sarcina inculpatei este o infracţiune contra patrimoniului cu un grad de pericol social mediu, prejudiciul creat persoanelor vătămate a fost doar în parte recuperat, faptul că inculpata este la prima incidenţă cu legea penală, vârsta acesteia de 45 ani şi a recunoscut săvârşirea faptei, colaborând cu organele de poliţie”, a apreciat instanța Judecătoriei Turda, care a apreciat că e suficientă pedeapsa de un an de încihsoare, cu suspendare, ”dându-i posibilitatea îndreptării atitudinii faţă de comiterea de infracţiuni şi resocializarea sa pozitivă”. ”Ţinând cont însă de împrejurarea că inculpata nu posedă antecedente penale, că este în vârstă de 45 de ani, nu prezintă o periculozitate care să justifice o pedeapsa cu executare, scopul legal al pedepsei aplicate poate fi realizat cu maximă eficienţă printr-un tratament sancţionator mai blând si apreciindu-se că, îndreptarea inculpatei poate avea loc şi fără executarea efectivă a pedepsei, dar sub o atentă supraveghere
În ceea ce priveşte necesitatea aplicării pedepsei”, a apreciat instanța.

Totuși inculpata a fost obligată să plătească o mie de lei ca despăgubiri materiale uneia dintre victime și 14.000 lei alteia, ”apreciindu-se că raportat la valoarea bunurilor sustrase, a numărului de obiecte, suma indicată de persoanele vătămate este rezonabilă, iar pe de altă parte aceste cuantumuri nu au fost contestate”. Aceasta a fost obligată și la plata cheltuielilor judiciare, 900 de lei.

Decizia a fost luată în 20 decembrie de Judecătoria Turda și e atacabilă cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu