Închide

O facultate din Cluj și o firmă de IT analizează motivele pentru care startup-urile românești din IT au succes sau, după caz, eșuează. 1 din 10 se închide după un an

EconomieTop News by Actual de Cluj - sept. 01, 2022 0 222

O facultate din Cluj și o firmă de IT analizează motivele pentru care startup-urile românești din IT au succes sau, după caz, eșuează.

Studiul e realizat de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai”, în colaborare cu Transilvania IT Cluster și cu susținerea unei companii de IT din oraș, una dintre cele mai mari din România, NTT Data. Colectarea datelor se întinde până în 20 septembrie. După analiza datelor, rezultatele vor fi prezentate sub forma unor concluzii generale. ”Cercetarea răspunde la o nevoie existentă, aceea de a construi predictibilitate în business, iar obiectivul constă în înțelegerea completă a realității start-up-urilor din piață, pentru a identifica acei factori care pot contribui la prevenirea eșecului”, arată echipa studiului. Rezultatele vor fi anunțate spre sfârșitul acestui an, iar acțiunea de colectare a datelor va fi repetată peste un an, pentru a surprinde evoluția factorilor determinanți în timp. Pentru eșantionare, sunt vizate toate entitățile economice din industria IT&C, care au cel mult zece ani de activitate. Unul din zece start-up-uri din IT eșuează în primii doi ani de activitate. ”Succesul unui business nou ori al unui start-up reprezintă o provocare în toate domeniile, inclusiv in domeniul IT&C. Ce anume explică succesul unor start-up-uri în domeniul IT&C? Cum poate fi argumentat parcursul ascendent al unor start-up-uri tehnologice și ce le diferențiază de cele care eșuează?”, sunt câteva dintre întrebările la care speră să poată răspunde echipa studiului, la finalizarea colectării datelor. ”Pentru a răspunde la aceste întrebări, este necesar să identificăm factorii care favorizează sau împiedică progresul constant al unui start-up IT&C: caracteristicile personale ale antreprenorilor, tipurile de strategii antreprenoriale, modelele de business implementate și caracteristicile mediului local de afaceri”.

”Ecosistemul de start-up-uri din România este unul emergent și vedem acest lucru atunci când vorbim despre inovare, dar și despre suportul de care aceste entități beneficiază. La nivel național, nu există politici coerente, care să susțină dezvoltarea lor, iar pentru a convinge factorii de decizie politici, dar și pentru a avea o imagine actuală asupra realității, avem nevoie de date. Date care, în general, lipsesc din toate analizele și domeniile”, arată managerul Transilvania IT Cluster, Bianca Muntean.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu