Închide

O expoziție la o sută de ani de la reînființarea arhiepiscopiei ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului poate fi vizitată toată luna octombrie pe semipietonala Eroilor

Cultură by Actual de Cluj - oct. 05, 2022 0 140

O expoziție la o sută de ani de la reînființarea arhiepiscopiei ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului poate fi vizitată toată luna octombrie pe semipietonala Eroilor, în aer liber.

Expoziția este derulată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului în colaborare cu Institutul de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca și cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în contextul în care Eparhia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului a aniversat, de curând, un secol de la reînfiinţarea ei, respectiv o sută de ani de ani de la instalarea episcopului Nicolae Ivan. ”Prin intermediul expoziției aniversare am căutat să punem în valoare rolul major pe care Eparhia clujeană l-a jucat de-a lungul timpului în viaţa culturală şi spirituală a românilor”, arată consilierul cultural Cornel Coprean. ”Unirea Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918, a deschis noi perspective pentru românii din provincie, dar şi pentru situaţia Bisericii Ortodoxe în general şi din oraşul Cluj, în special. Aceste transformări multiple, care au survenit în viaţa comunităţii, au fost foarte vizibile, iar în reuşita lor Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului, reînființată în 1921 pe temeliile vechilor Eparhii ștefaniene de la Feleac și Vad, și condusă de vrednicul de pomenire episcop Nicolae Ivan, a deţinut un rol definitoriu. Datorită priceperii primului ei episcop s-au deschis școli, biserici, mănăstiri, fundații, s-au publicat cărți și reviste, reușindu-se astfel consolidarea unor strânse relații cu cele mai importante instituții emblemă ale țării: Casa Regală, Academia Română, Guvernul, Universitatea etc”.
Expoziția își propune să prezinte publicului diverse aspecte din viaţa ortodoxiei de pe meleaguri transilvănene, între care biserici de tradiție sau proiecte importante ale mitropoliei Clujului. Aceasta include 40 de planşe care surprind aspecte privitoare la momentele importante din viața eparhiei, dar și cronologia, biografia și activitatea misionar-pastorală, culturală, social-filantropică și ecumenică a ierarhilor acesteia.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare