Închide

O expoziție cu contribuții de la Cluj se deschide la Muzeul Național de Artă al României

Cultură by Actual de Cluj - dec. 23, 2022 0 222

O expoziție cu contribuții de la Cluj se deschide la Muzeul Național de Artă al României.

E vorba de expoziția ”M.H. Maxy – De la avangardă la socialism”, care va fi vernisată miercuri 28 decembrie, seara la ora 18, în spațiul expozițiilor temporare de la parterul Galeriei Naționale a muzeului. Expoziția va fi deschisă de Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România.
Max Herman Maxy a fost una dintre figurile excepționale ale artei secolului XX din România, viața sa de artist petrecându-se în două epoci distincte, egale ca durată: în România monarhică din anul 1923, cel al întoarcerii de la studiile urmate la Berlin până în anul 1947 și cea care a urmat prin instaurarea regimului comunist în acel an și până la moartea sa în 1971. În ambele perioade a fost o figură de prim rang, fie ca unul dintre liderii mișcării artistice de avangardă din perioada interbelică, fie ca directorul care a condus înființarea și funcționarea celui mai important muzeu de artă al României din perioada comunistă, actualul MNAR.
Expoziția prezintă opera artistului în aceste două secțiuni distincte, urmând firul cronologic al biografiei sale, și reunește 95 de lucrări de pictură, 50 de lucrări de grafică și proiecte de scenografie, obiecte de artă aplicată, o selecție din revistele de avangardă Integral, Contimporanul, unu, Punct. În expoziție vor fi proiectate selecții din filme documentare realizate în anii 40 și 50 ai secolului XX semnificative pentru climatul epocilor respective.

La realizarea expoziției au colaborat și Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” și Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Lista contributorilor mai include Arhiva Naţională de Filme, Asociaţia Prietenii MNAR, Biblioteca Academiei Române, , Biblioteca Metropolitană București, Complexul Muzeal Arad, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Consiliul Naţional al Cinematografiei, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Muzeul De Arta Craiova, Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu și Muzeul Ţării Crişurilor. De asemenea, sunt expuse lucrări din colecțiile Damian Florea, Vladimir Pană, Ovidiu Șandor. Curator este clujeanul Călin Stegerean, director general al MNAR și fost director al Muzeului de Artă din Cluj. Expoziția va fi deschisă până în 30 aprilie anul viitor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu