O eventuală eliminare a scutirii de taxe din sectorul IT ar urma să aibă un ”impact major negativ”, arată un sondaj între companiile de IT membre în Transilvania Cluster
Economie by Actual de Cluj - iul. 26, 2023 0 151
O eventuală eliminare a scutirii de taxe din sectorul IT ar urma să aibă un ”impact major negativ”, arată un sondaj între companiile de IT membre în Transilvania Cluster.
Trei sferturi din respondenți au răspuns că măsura ar urma să aibă un ”impact major negativ” la întrebarea ”în ce măsură credeți că va afecta compania pe care o reprezentanți propunerea ministrului Finanțelor de a renunța la scutirile de taxe din sectorul IT?”. Alți 20% susțin că impactul, negativ, ar fi unul moderat, și doar 4% cred că nu le-ar afecta compania. ”Preconizez migrație a
programatorilor. Și nu numai. Scutirile, care oricum nu au mare impact în buget, au, din păcate, mare impact politic în ani electorali. Dacă se adoptă măsura, vom deveni necompetitivi”, a arătat unul dintre aceștia, conform unei informări a Transilvania IT Cluster. .
UN procent de 96% din managerii companiilor de IT, membre ale Transilvania IT Cluster, sunt de părere că propunerea ministrului Finanțelor de a renunța la scutirile de taxe din sectorul IT va avea un impact negativ asupra organizațiilor pe care le conduc. Au fost invitați să răspundă la câteva întrebări pe acest subiect managerii companiilor din domeniul IT, membre ale clusterului. Aceștia au sugerat și câteva posibile măsuri care ar diminua impactul negativ, cum ar fi introducerea altor facilități fiscale, sprijin pentru implementarea proiectelor de digitalizare și inovare, suport pentru investiții în IT sau, în ultimă instanță, o perioadă de grație de cel puțin 18 luni de la decizie până la aplicarea măsurii.
Sondajul are loc în contextul în care ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, va înainta coaliției de guvernare mai multe propuneri de eliminarea a unor facilități fiscale, începând cu data 1 septembrie. Sunt vizate sectoarele IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Boloș a declarat recent că eliminarea unor facilități fiscale este una dintre propunerile pe care o va înainta coaliției de guveranare, pentru a acoperi noile cheltuieli generate, între altele, de creșterea salariilor profesorilor. Măsura s-ar putea aplica de la 1 septembrie. Într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, Boloș a declarat că toate cheltuielile prevăzute de Guvern trebuie să fie acoperite din revizuirea sistemului de facilități fiscale, de mai buna colectare a banilor de către ANAF și de combaterea evaziunii fiscale. Boloș a mai spus că nu se poate discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care să fie tratată distinct de o alta. În România, de scutiri de taxe beneficiază sectoarele IT, construcții, agricultură și industria alimentară.