Închide

O casă de sondaje din Cluj întreabă românii cum i-a afectat pandemia de coronavirus, la un an de la înregistrarea primului caz – și ce au învățat din ea

Sănătate by Actual de Cluj - feb. 26, 2021 0 123

La un an de la izbucnirea pandemiei de coronavirus în România, o casă de sondaje din Cluj întreabă peste o mie de români ce au învățat de la acest an de izolare – și ce a adus bine, sau rău, pandemia.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie e o casă de sondaje din Cluj care a întrebat în urmă cu câteva zile un eșantion reprezentativ format din peste 1.100 de români ce schimbări le-a adus pandemia – în bine sau în rău și ce au învățat din aceasta.

În 26 februarie 2020 România a declarat înregistrat primul caz confirmat de Covid-19 – în comuna Prigoria din județul Gorj. Cazul a fost analizat în ședința din 27 februarie 2020 a grupului de suport tehnico-științific constituit la nivelul Guvernului, toate activitățile publice din comună au fost suspendate, școlile și grădinițele au fost închise. ”La cel moment însă, știrea difuzată pe toate canalele nu a fost una care să genereze un impact puternic asupra românilor, abia după propagarea cu repeziciune a virusului în Italia, Franța și Spania și amplificarea informațiilor despre acest subiect îngrijorarea și, uneori, frica au devenit, treptat, parte din realitatea emoțională din România. Un an mai târziu, România înregistrează 791.971 de cazuri pozitive de Covid-19 și 20.167 de decese”, arată IRES.

Casa de sondaje din Cluj spune că a evaluat constant, din 10 martie anul trecut până în prezent, percepţiile românilor cu privire la ceea ce avea să devină curând pandemia de Covid-19, iar de la acel moment și până în prezent au fost realizate 17 studii pe tema modului în care viața românilor a fost afectată, sub diferite aspecte, de contextul pandemic. ”La un an de la debutul bolii în România, am dorit să evaluăm impactul pandemiei asupra stării psiho-emoționale și sociale a românilor, asupra bunăstării lor și să identificăm nivelul până la care coabitarea cu virusul a modificat viața cotidiană. Sondajul ne arată că pandemia a avut un impact semnificativ asupra stării psiho-emoționale a românilor, dar și asupra sănătății lor; vedem că un român din 10 a traversat, în ultima săptămână, stări de anxietate, 14% nu reușesc să își țină sub control îngrijorările, iar femeile, persoanele cu educație scăzută și cele care locuiesc în mediul rural au consultat medicul specialist, în primul an pandemic, mult mai puțin decât o făceau în perioada de dinainte”, arată casa de sondaje.

Dacă aproape jumătate dintre români sunt de părere că pandemia a generat schimbări negative în viața lor, 16% găsesc și părți pozitive. Ce anume? ”Acestea sunt legate, în principal, aspectele care țin de familie și de disponibilitatea mai mare de timp, fie că vorbim despre apropierea față de familie și de timpul petrecut împreună cu aceasta, de posibilitatea de a lucra de acasă  sau de timpul liber suplimentar disponibil. Pentru alții, pandemia a reprezentat o oportunitate pentru dezvoltarea personală și pentru cunoașterea sinelui. 4% dintre respondenți au perceput schimbări pozitive în sensul creșterii veniturilor, iar același procent în sensul găsirii unul lor de muncă mai bun”.

De cealaltă parte, în schimb, aproape jumătate dintre români, adică 48%, spun că în viața lor s-au schimbat lucruri în rău din cauza pandemiei. Cele mai frecvente aspecte menționate, în acest sens, sunt restricțiile și limitările de mișcare și respectiv limitările impuse vieții sociale și interacțiunii cu ceilalți. 1 din 10 români care au perceput schimbări negative spune că și-a pierdut locul de muncă, iar alți 8% spun că pandemia le-a afectat în mod negativ veniturile. 7% au experimentat stări de stres generate de teama de a nu contracta virusul, 5% au avut probleme de sănătate, iar 4% spun că au perceput negativ limitarea accesului la servicii medicale. Alți 5% indică educația online ca fiind schimbarea în rău pe care au experimentat-o pe parcursul ultimului an.

Impactul Covid-19 asupra stării psiho-emoționale a românilor este încă semnificativ. Potrivit sondajului, 1 din 10 români a trecut în ultimele șapte zile aproape zilnic prin stări de anxietate, 13% s-au simțit triști ori lipsiți de speranță, 14% nu și-au putut controla îngrijorările, iar 14% au simțit că nu mai au interes sau plăcere pentru a face ceva.

Sondajul a fost realizat între 12 și 15 februarie, pe un eșantion de peste 1.100 de indivizi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu