Închide

Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț în care au murit 10 oameni a pornit de la o candelă aprinsă în secția ATI la capul unui pacient în stare gravă

ActualitateAdministrațieSănătate by Actual de Cluj - iun. 20, 2023 0 444

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a pronunțat zilele trecute, după verificări și expertize făcute pe durata a doi ani, cu privire la cauzele care au condus la producerea incendiului care, în 2020, a cuprins Secția ATI – Covid 19 a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, arată evz.ro. Incendiul a pornit de la o candelă aprinsă în salonul ATI la capul unui pacient de asistentele medicale de serviciu într-unul dintre saloane. Costumul unui asistente medicale s-a aprins de la respectiva candelă, potrivit ÎCCJ. Zece pacienți au murit în noiembrie 2020, după un incendiu a cuprins secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț în care erau internați. Toți aveau COVID-19 și erau conectați la aparate de oxigen.

Pe data de 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18,30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi. Zece pacienți cu COVID-19 conectați la aparate au murit atunci. În incendiu a fost rănit medicul Cătălin Denciu, care a intrat în flăcări și a salvat mai mulți pacienți. El a suferit arsuri grave pe 40% din corp, în special pe mâini, trunchi și cap. Ulterior alte 5 peroane cu arsuri, salvate din incendiu, au murit.

Procurorii Parchetului General au pus sub acuzare zece persoane, printre care şase au îndeplinit succesiv funcţia de manager interimar de spital, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, în cazul incendiului din 2020 de la spitalul din Neamţ. De asemenea, a fost pus sub acuzare şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

În acest dosar au fost cerute peste 20 de expertize și au fost audiate peste 100 de persoane, unele dintre ele de mai multe ori. Au dat declarații medici, asistente, responsabili de la departamenul tehnic și rude ale persoanelor decedate.

Inițial a fost luată în considerare varianta producerii unui scurtcircuit, din cauza numeroaselor aparte electrice care funcționau în același timp, însă raportul final arată că o candelă, aprinsă lângă patul unui pacient în stare gravă, de asistentele de pe tură, manevrată imprudent de o asistentă medicală (Gianina Ș) a cauzat incendiul.

”Incendiul a fost declanșat de aprinderea echipamentului de protecție pe care îl purta numita Gianina Ș., cel mai probabil la contactul cu flacăra deschisă rezultată din utilizarea unei candele într-un mediu suprasaturat cu oxigen. (…)Având în vedere modalitatea de declanșare, viteza de evoluție și amprenta focului, rezultă că evenimentul a avut un caracter incendiv cu un singur focar. Apreciem că evenimentul putea fi evitat, în primul rând prin neutilizarea în încăpere a unor obiecte care generează flacără deschisă (candelă aprinsă). De altfel, ventilarea periodică a spațiului pentru echilibrarea concentrației de oxigen este un alt element care ar fi condus la prevenirea evenimentului sau cel puțin la limitarea consecințelor acestuia”, este sentința finală a magistraților de la ÎCCJ, citată de evz.ro.

sursă foto: europafm.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare