O asociație din Cluj reușește blocarea amenajării unui baraj după ce deschide mai multe procese la Tribunalul Cluj
ActualitateTop News by Actual de Cluj - sept. 28, 2022 0 306
O asociație din Cluj reușește blocarea amenajării unui baraj după ce deschide mai multe procese la Tribunalul Cluj, cel puțin unul a fost câștigat definitiv, Prefectura Hunedoara atrage atenția că există risc de inundații și izolări ale mai multor gospodării.
Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara au semnat ieri un Memorandum ”privind situația amenajării hidrotehnice a barajului de la Mihăileni, comuna Buceș, județul Hunedoara”, trimis Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, dar și prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă și ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Aceasta, după o ședință extraordinară a CJSU Hunedoara pe tema situației amenajării hidrotehnice a barajului, despre a cărui construcție se vorbește de aproape patru decenii, mai exact din 1986, când au fost stabiliți principalii indicatori tehnico-economici al obiectului de investiție ”baraj Mihăileni”. Barajul ar urma să îndeplinească funcțiuni complexe de gospodărire a apelor din zona Brad – Gura Barza și să asigure necesarul de apă pentru pentru alimentarea populației și industriilor miniere din Brad și Crișcior și alți consumatori aflați în aval de acumulare, plus producerea de energie electrică, apărare împotriva inundațiilor și altele. Lucrările de construcție ale barajului au început în 1987, executate parțial. Pentru punerea în funcțiune a acumulării este necesară finalizarea unor devieri – de linii electrice și de drum național, care leagă Bradul de Abrud. La data prezentă, lucrările de construcție-montaj sunt suspendate datorită pronunțării unor hotărâri judecătorești, respectiv în dosarele 513/117/2022 de la Tribunalul Cluj și Curtea de Apel Cluj și dosarul 641/33/2022 de la Curtea de Apel Cluj.
• Pe rolul instanțelor de judecată mai sunt patru dosare civile în care sunt contestate acte aferente obiectivului de investiție, toate deschise la Tribunalul Cluj de asociația Declic din Cluj-Napoca. ”În cazul în care investiția nu este finalizată într-un timp relativ scurt, există următoarele riscuri: inundarea a 16 imobile aflate în cuveta lacului și nestrămutate, deoarece evacuatorul a fost betonat până la creasta deversorului; risc major de inundație pe întregul sectorul întins al Crișului Alb între Mihăileni – Vața de Jos, zonă critică fiind localitățile: Criscior, Brad și Vața de Jos; izolarea completă a 20 de imobile situate în zona drumului de exploatare pe malul stâng și cota apei în lac; degradarea și distrugerea lucrărilor executate până în prezent; valori financiare mari pentru conservarea și întreținerea lucrărilor finalizate; valori mari la reluarea lucrărilor de construcție montaj”, arată CJSU Hunedoara în memorandum.
”Având în vedere cele enumerate mai sus, scopul pentru care se realizează acumularea nu ar putea fi atins sau realizat, iar zonele din aval ar fi lipsite de apărare împotriva inundațiilor și de asigurarea sursei de apă potabilă”, se mai arată în document. Membrii CJSU își arată astfel îngrijorarea cu privire la situația creată ”și riscul major generat de nefinalizarea investiției și nepunerea ei în funcțiune, cu toate consecințele negative ce decurg din aceasta”.