Închide

O asociație din Cluj dă Guvernul în judecată, cere anularea Hotărârii de Guvern prin care s-a stabilit salariul minim la doar 1.863 lei net, solicită să fie ajustat la valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, la dublu

Actualitate by Actual de Cluj - mai 18, 2023 0 160

O asociație din Cluj dă Guvernul în judecată, cere anularea Hotărârii de Guvern prin care s-a stabilit salariul minim la doar 1.863 lei net, solicită să fie ajustat la valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.

Asociația Declic a anunțat că mâine depune, la Curtea de Apel Cluj, o cerere de chemare în judecată a Guvernului, pentru anularea ultimului HG prin care salariul minim a fost stabilit la doar 1.863 de lei. Declic le cere judecătorilor să oblige Executivul să respecte legea și să coreleze salariul minim cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent. ”Am ajuns la această decizie, de a chema în instanță Guvernul ca să respecte legea, pentru că peste 1,5 milioane de români trăiesc la limita subzistenței, cu doar 1.863 de lei pe lună. Nu putem să îi lăsăm pe acești oameni de izbeliște, când salariul minim lunar ar trebui să fie aproape dublu, de 3.273 de lei net”, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.

Coșul minim de consum pentru un trai decent implică un set de cheltuieli periodice necesare îndeplinirii unor nevoi de bază. Pe lângă alimentație și transport, coșul acoperă și îmbrăcămintea, igiena personală, educația, sănătatea, transportul și cheltuieli neprevăzute.

Anterior Declic a publicat o petiție semnată deja de 27.000 de persoane prin care cere Guvernului un plan prin care salariul minim să crească, până va ajunge la valoarea coșului minim necesar unui trai decent. La acest moment, salariul minim este doar 1863 de lei, net, în timp ce coșul minim este aproape dublu – 3275 de lei. ”Angajații pe salariul minim au dreptul la un trai minim decent. Asta doar pe hârtie. În realitate, Guvernul nu aplică legea existentă încă din anul 2020 și calculează salariul minim după formule care avantajează doar angajatorii”, arată petiția. ”România este paradisul afaceriștilor dornici de profit cât mai mare și forță de muncă inacceptabil de prost plătită. De aceea, salariul minim net este acum inuman de mic, raportat la nevoile lunare ale unui om. Este doar 1863 de lei, net, când ar trebui să fie 3275 de lei. Suma lunară pentru un trai decent cuprinde cheltuieli pentru masă, casă, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de uz casnic, igienă personală, educație și cultură, îngrijirea sănătății, vacanțe și recreere, precum și constituirea unui fond de economii. Ministerul Muncii plănuiește să aplice formule greșite și pentru anii următori. Vrea să stabilească salariul minim la jumătate din salariul mediu din România. Asta înseamnă că salariul minim va crește, în continuare, foarte puțin. Guvernul poate și trebuie să corecteze formula de calcul a salariului minim. Ar putea face asta, dacă ar ține cont de valoarea coșului minim și de creșterea acestuia, pe o perioadă mai lungă de timp. Așa, cu un plan clar, angajații pe salariul minim vor avea siguranța că nu vor munci aproape pe gratis, iar angajatorii își vor putea face un plan pentru a suporta costurile. Dar premierul și ministrul Muncii nu vor corecta formula de calcul dacă nu îi obligăm noi, cetățenii”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare