Închide

O artistă clujeancă, singura din România la unul dintre cele mai mari festivaluri de artă digitală din Europa

Cultură by Actual de Cluj - mai 16, 2019 0 218

O artistă din Cluj e singura româncă la Piksel Fest Spill, festivalul de artă digitală de la Bergen, unul dintre cele mai mari din Europa.

E vorba de artista vizuală și curatoarea Tincuța Heinzel, care participă cu proiectul „Signal to Noise” la Piksel Fest Spill, în Norvegia, unul din cele mai importante festivaluri de artă digitală din Europa. Festivalul se va desfășura la o importantă galerie norvegiană din orașul Bergen. Vernisajul expoziției clujencei, „Signal to Noise”, are loc în 24 mai, când artista din Cluj va fi prezentă pentru a vorbi despre conceptul proiectului său. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 25 mai – 16 iunie.

Proiectul „Signal To Noise”, curatoriat de către Tincuța Heinzel, reunește o serie de instalații radio ale unor cunoscuți și apreciați artiști din Germania, Franța, Grecia și Austria, care lucrează în jurul radioului ca temă principală comună. Expoziția reunește un număr de cinci instalații și un workshop adiacent, „Signal to Noise – Repertories of (in)discreetness (2013-2014)”, un concept creat de Tincuta Heinzel și Lasse Scherffig, instalație rezultată în urma cercetării pe care artista română a întreprins-o în urmă cu trei ani la arhivele Radio Free Europe din Budapesta.

Tincuţa Heinzel este artist, cercetător și curator, membru al Institutului Paidia (Köln, Germania) și al Asociației 2580 din Cluj. După studii de artă și antropologie culturală la Cluj, şi-a susţinut teza de doctorat în estetică şi ştiinţele artei la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Domeniul său de cercetare este relația dintre artă și tehno-științe, cu o atenție specială acordată textilelor electronice și tehnologiilor portabile. Producţia ei artistică se concentrează asupra textilelor, textilelor electronice, instalațiilor video și interactive.

Piksel este o rețea de artiști și un festival anual de artă digitală cu sediul în Bergen, care se concentrează asupra relației dintre artă și tehnologiile libere. Festivalul a fost organizat pentru prima dată în 2003 și a ajuns unul din cele mai importante festivaluri de arta digitala din Europa.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu