Închide

Numele unui parlamentar clujean, vehiculat pentru Ministerul Justiției

ActualitatePoliticaTeatruTop News by Actual de Cluj - dec. 18, 2016 0 923

Noul Parlament al României a fost convocat marți, 20 decembrie. Reamintim că județul Cluj trimite în Parlament 10 deputați și 4 senatori. Dintre aceștia, 5 sunt parte din majoritatea parlamentară PSD-ALDE, mai precis provin din formațiunile politice care vor impune și noul Guvern. Vorbim despre social-democarații Horia Nasra, Cornel Itu, Cristina Burciu (deputați), și Vasile Ilea (senator). De asemenea, din partea ALDE Cluj, o avem pe Steluța Cătăniciu, care a obținut un nou mandat de deputat. Numele Steluței Cătăniciu a fost intens mediatizat, în ultima perioadă. Ea figurează ca propunere din partea ALDE, pentru portofoliul Ministerului de Justiție. Potrivit presei centrale, ALDE ar urma să ocupe patru ministere, iar propunerile sunt: Agricultură (Daniel Constantin), Educație (Soin Câmpeanu), IMM-uri (Cătălin Beciu) și Justiție (Steluța Cătăniciu). Contactată de Actualdecluj.ro, Steluța Cătăniciu (foto sus) a precizat că nu a avut niciun fel de discuție cu colegii de partid privind constituirea noului Guvern. Ea a adăugat că este prematur să se discute despre Guvern, în condițiile în care noul Parlament nu s-a întrunit încă.

Steluța Cătăniciu, avocat de profesie, a fost consilier local din partea PNL până în 2012. Ea s-a consacrat drept unul dintre cei mai vehemenți opozanți din administrația clujeană, condusă de Emil Boc și Sorin Apostu. În 2012 a candidat pentru un mandat de deputat pe Colegiul Nr.2, învingându-l pe Daniel Buda (pe atunci lider al vechiului PDL). Din pricina disputelor interne, PNL s-a scindat. Tabăra lui Călin Popoescu Tăriceanu a format Partidul Liberal Reformator (PLR). Steluța Cătăniciu a ales să rămână alături de Tăriceanu, în ciuda faptului că la nivel de Cluj, această formațiune politică pornea, practic, de la zero. Ulterior, PLR s-a unit cu Partidul Conservator (PC), condus de Daniel Constantin, și astfel s-a născut Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE). Cătăniciu a devenit co-președintele ALDE Cluj, străduindu-se să construiască și să întărească această organizație. În iunie, la alegerile locale, ALDE scotea la nivelul județului Cluj un scor electoral de numai 3,5%, deși a avut candidați destul de bine cotați în sondaje. La alegerile parlamentare din 11 decembrie, Cătăniciu a deschis lista ALDE pentru Camera Deputaților și a obținut peste 5,3% din voturile exprimate. O creștere vizibilă care i-a și adus, de altfel, un nou mandat de deputat. Sursele Actualdecluj.ro spun că unii colegi de partid (proveniți din PC) i-ar fi sabotat candidatura pe zona Turda, însă, acest lucru n-a împiedicat-o pe Cătăniciu să obțină peste 12800 de voturi, chiar mai mult decât candidatul ALDE de la SENAT. Cel mai târziu la finalul săptămânii viitoare vom afla propunerile partidelor pentru noul Guvern. Între timp, în presă sunt vehiculate și numele social democraților:

Mihai Tudose – Ministerul Economiei, Mihai Fifor – Ministerul Transporturilor, Rovana Plumb – Ministerul Muncii, Eugen Teodorovici – Ministerul Fondurilor Europene, Gabriel Vlase – Ministerul de Interne, Robert Cazanciuc – Ministerul de Justitie, Sorin Campeanu – Ministerul Educatiei, Ionut Vulpescu – Ministerul Culturii

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu