Numărul de angajaţi din Cluj a crescut cu 10.000 într-un an
EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 25, 2018 0 1288
Județul Cluj avea la sfârşitul lunii mai aproape 250.000 de salariați, arată datele Direcției Județene de Statistică. Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul lor este cu 9932 mai mare.
Au crescut salariile și a scăzut ușor rata șomajului. Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna mai 2018 a fost de 5095 lei şi cel net de 3094 lei. Câştigul salarial mediu net din luna mai 2018 a fost cu 15,3% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2017. Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii mai a fost de 5652 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă 1,6%, adică este cu 0,5 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna mai din 2017. Din numărul total al şomerilor 49,2% sunt femei şi 72,9% reprezintă muncitori.
„Cluj-Napoca este oraşul în care românii vor să locuiască. Peste 260.000 de persoane intenţionează să se mute, în următorii ani, în capitala Transilvaniei, atraşi fiind de calitatea superioară a vieţii (peste nivelul prognozat pentru Bucureşti, unde sunt aşteptaţi 245.820 de noi locuitori), conform unei analize Băncii Mondiale. Această statistică se traduce prin noi locuri de muncă şi noi case, adică clădiri de birouri şi ansambluri rezidenţiale”, arată reprezentanții unui portal imobiliar. De notat că, de fapt, analiza publicată în secțiunea de bloguri a Băncii Mondiale arăta că orașul Cluj-Napoca e o destinație urbană atractivă și că 15% din repondenții unui sondaj s-ar muta aici – dar aceștia sunt la fel de mulți ca cei care s-ar muta în București, Brașov, Timișoara sau Sibiu.
Stocul de birouri din Cluj-Napoca va creşte în 2018 cu 43.000 mp, firmele de tehnologia informației, servicii externalizate și servicii profesionale urmând să fie principalii clienţi, mai relevă datele din piață. Acestea vor plăti chirii de 12-14 euro/mp/lună.
Clujul face parte dintre orașele mai dezvoltate ale țării, cu potențial de a atrage forță de muncă. Cu toate acestea, pe anumite sectoare, angajatorii se confruntă cu o criză de personal.
Un studiu recent lansat de Patronatul Investitorilor Autohtoni PIAROM (realizat pe 2016-2017) a arătat recent că 16,5% din contractele de muncă încheiate la nivel național, respectiv 860 mii, sunt înregistrate în 4 județe caracterizate printr-un nivel ridicat de dezvoltare economică (Cluj, Timiș, Brașov și Prahova), în timp ce la polul opus se află 5 județe (Mehedinți, Giurgiu, Călărași, Ialomița și Covasna) care cumulează mai puțin de 3,5% din totalul contractelor de muncă.
Cea mai mare concentrare de specialiști în diverse domenii de activitate se află în județele Cluj (25,87%), Iași (25,36%) și București (25,10%). „Elementul pe care cele trei județe îl au în comun este reprezentat de faptul că la nivelul acestora se găsesc cele mai prestigioase centre academice de învățământ superior din țară, conturându-se o corelație între prezența și performanța centrelor academice și numărul de specialiști în diverse domenii de activitate existent pe piața muncii. Coroborând informațiile privind structura generală a forței de muncă și subliniind în mod deosebit ultimele două caracteristici, constatăm faptul că există o legătură puternică între regiunile cu activitate industrială competitivă și numărul de muncitori calificați. De asemenea, principalele centre universitare din țară determină concentrarea specialiștilor în diverse domenii de activitate”, subliniază analiza. „Tendințele sunt firești, cu mențiunea că este îngrijorător faptul că doar într-un singur județ al țării există peste 20% din forța de muncă activă formată”, arată reprezentanții PIAROM.
În ceea ce privește salariile, Clujul depășește media națională, dar e semnificativ în urma Bucureștiului.
În plan regional, se constată variații semnificative între nivelurile salariale la nivel de județ. Astfel, nivelul salariilor de încadrare din Municipiul București este cu 24,71% mai mare decât media națională. Niveluri de salarizare mai ridicate se înregistrează și în județele Cluj (+12,65%), Timiș (+10%), Sibiu (+8,53%), Brașov (+8,24%) și Ilfov (+7,35%) .