Închide

Investigaţie „Să fie lumină”, despre o sectă instalată la Cluj: „mai bine de un deceniu zeci de oameni au trăit, gândit și simțit după rețeta apostolică a unui impostor american”

Sinteză știri naționaleTop News by Actual de Cluj - iul. 25, 2018 0 1370

 

Oameni disperaţi să îşi vândă maşinile şi să dea bani bisericii, într-un „test al credinţei”;  oameni care s-au rugat zi și noapte ca un proprietar de unitate turistică să le dea pur și simplu un hotel de patru stele, să-l transforme în lăcaș de cult, după ce pastorul lor ar fi avut un vis cu „patru stele”. Astfel de lucruri s-au întâmplat ani de zile în Cluj, unde un pastor american și-a condus propria „biserică”. „Oamenii s-au lăsat purtați ani de zile spre o utopie creștină cu accente delirante”, arată o investigaţie publicată de Săfielumină.ro. Pentru membrii bisericii nu mai exista nimic în afară de cuvântul lui Dumnezeu – și de interpretarea dată acestuia de Profetul Pence. Recent, pastorul american a fugit din România, după ce un tânăr de la casa de copii l-a acuzat că l-a abuzat sexual.

Redăm o parte din articolul publicat de Să fie lumină:

Texanul Dennis Pence a ajuns în România în urmă cu un deceniu și jumătate, cu un plan măreț: să transforme spiritual țara. Printr-un concurs de circumstanțe, totul a început la Cluj. Pence și-a făcut aici o biserică a lui (Covenant Christian Center – Biserica Creștină Cluj), fiind urmat inițial de sute de oameni. Cu anii au devenit tot mai puțini. Un nucleu dur de credincioși, asupra cărora pastorul exercita o influență extraordinară.

Cei care au ieșit din biserica lui Pence spun că ajunseseră să-și încredințeze întreaga viață în mâinile lui. Dennis le spunea dacă să se căsătorească sau dacă să-și schimbe slujba, și tot el îi orienta să facă lucrurile – toate lucrurile – conform planului pe care Dumnezeu îl avea (Pence vorbea cu nesfârșită convingere despre un viitor în care 1% din populația Clujului îi dădea ascultare).

Reporterii Să fie lumină au adunat mărturii de la foști membri care descriu cum era viața în secta lui Pence.

Când venea timpul să dea zeciuiala la biserică (zece la sută din ce câștigă), pastorul le punea în vedere – printr-o pildă biblică (pentru tot ce își dorea găsea câte un verset biblic) – că ar fi mai bine să calculeze din venitul brut, nu din venitul net. Pence nu dădea vreodată socoteală pentru bani – iar adepții profetului nu întrebau la rândul lor niciodată, pentru că cel mai rău era să pui sub semnul întrebării autoritatea pastorului. Ani de zile, Pence a locuit într-o casă splendidă din centrul Clujului, unde plătea o chirie de peste 1500 de euro în fiecare lună.

Cei care au părăsit biserica spun că, aflați sub influența lui Pence, au fost obligați să rupă legăturile cu familia lor – apoi, părăsind biserica, și-au părăsit și singurii prieteni, fiindcă viața credincioșilor se desfășura aproape în exclusivitate între granițele cultului. Nu exista nimic în afară de cuvântul lui Dumnezeu – și de interpretarea dată acestuia de pastorul Pence.

Adepții bisericii credeau că americanul are puteri vindecătoare și că Dumnezeu îi vorbește, orânduind astfel viața de cult.

Oamenii cu educație și venituri peste medie, cu acces la informație, s-au lăsat purtați – în numele lui Dumnezeu – spre o utopie creștină care a căpătat accente delirante, chiar periculoase.

Pentru că pastorul le-a cerut (după ce a avut un vis în care i s-au arătat patru stele), adepții s-au rugat zi și noapte ca un patron de hotel să le dea lor un hotel de patru stele, să-l transforme în lăcaș de cult. Când Dumnezeu nu le-a răspuns rugăciunilor, creștinii lui Pence au trecut la acțiuni concrete: au bătut țăruși în colțurile clădirii, instalându-și astfel, biblic, „cortul”, și l-au hărțuit luni de zile pe patronul de hotel (care le-a zis că nu crede în Dumnezeu și nu le-a dat nimic).

În primăvara acestui an, bula s-a spart: pastorul american a lăsat baltă totul și a plecat din România, după ce un tânăr de la casa de copii l-a acuzat că l-a abuzat sexual într-o noapte chiar în casa care le ținea loc de lăcaș de cult. Puținii adepți ai sectei care au mai rămas sunt hotărâți acum să șteargă totul cu buretele, să schimbe numele bisericii și să o ia de la zero. Fără Dennis Pence.

Covenant Christian Center nu mai există. După plecarea neașteptată a lui Dennis Pence din România din această primăvară, biserica a fost preluată de un pastor nou: Radu Timcu. El i-a fost ca un aghiotant Profetului încă de la început.

Citeşte articolul AICI

 

Sursa foto: Să fie lumină, Casa în care a locuit ani de zile Denis Pence – și care servește și astăzi ca lăcaș de adunare pentru adepții bisericii fondate de pastorul american.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu