Închide

„Nu se mai moare, ca pe vremuri, dacă spui adevărul”. Un funcționar din Cluj a dezvăluit corupția din sistem și a fost dat afară. Și-a găsit dreptatea după 11 ani

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 22, 2022 1 243

În 2011, Antoniu Poienaru a fost concediat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Cluj fiindcă a expus pe blogul său mai multe nereguli de la locul de muncă. După 11 ani, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că statul român trebuie să-i plătească 7.500 de euro, pentru că instanțele naționale nu i-au respectat dreptul la libertatea de exprimare.

„Mi-au mâncat 11 ani din viață, dar sunt mulțumit că am învins în cele din urmă. Nu se mai moare când exprimi un adevăr, ca pe vremuri. Lucrurile trebuie spuse așa cum sunt. Capul plecat sabia nu-l taie? Să mai lăsăm automatismele astea în exprimare”, spune Poienaru într-un dialog cu publicația Libertatea.

Reprezentanții statului român au la dispoziție 3 luni să conteste decizia, însă este greu de crezut că o vor face, mai ales că a existat unanimitate printre judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului.
„Aveam 50 și ceva de ani când a început acest proces. Știți cum e, o vârstă la care nu te mai angajează aproape nimeni. Rămăsesem fără o sursă de venit în casă. Am mai muncit pe ici, pe colo, dar sincer, n-aș fi rezistat fără ajutorul familiei”, spune acum Poienaru.
Antoniu Poienaru a fost destituit la 1 martie 2011, pe motive disciplinare, exact când se împlineau cinci ani de la momentul în care a ajuns prin concurs la APIA Cluj. Angajatorul său și-a motivat decizia prin faptul că funcționarul ar fi adus prejudicii de imagine instituției și celor aflați la conducerea ei, prin postările pe care acesta le făcuse pe blogul personal.
Luările de poziție de pe blog îi aduseseră deja din 2010 avertismente, măsura reducerii salariului și inclusiv blocarea accesului la calculatoarele instituției. Astfel că, în martie 2011, a urmat revocarea din funcția publică.
În 2017, disputa se mută la CEDO. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului e sesizată la data de 9 iunie și astfel se deschide dosarul Poienaru vs România. După mai bine de cinci ani, Poienaru e reabilitat. Pe 15 noiembrie 2022, fostul angajat al APIA a intrat în posesia justificării Curții de la Strasbourg. Argumentele judecătorilor, în articolul publicat de Libertatea.

Un comentariu

  1. Ce stat de drept poate fi acela în care instanțele de judecată achieseaza la abuzurile unor functionari, directori, consilier juridic ? Si nu o singură instanță ci chiar și cele de control, deci in toate etapele procesului juridic.
    Nu s_a schimbat ceva….. si nu multi au curajul sa treaca printr un asemenea calvar.

Scrie un comentariu