Noul termen estimat de Primărie pentru finalizarea Podului Porțelanului
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 15, 2021 1 504
Studiul de fezabilitate refăcut și actualizat pentru podul Porțelanului mai are nevoie de avizul de la mediu, după care va intra în Consiliul Local pentru a fi dezbătut și aprobat, cel mai probabil în luna octombrie, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea la radiocluj.ro. Oficialul a arătat că după această etapă, municipalitatea va relicita lucrarea, urmând ca șantierul să se reia. Tarcea a estimat că podul, a cărui lucrări au fost sistate în 2019 ca urma a unor probleme apărute pe șantier cu un zăcământ de sare, ar putea fi gata la finalul lui 2022.
„Din nefericire am avut un proiectant care a greșit soluția de proiectare. A fost un contract încheiat în anul 2015. Între timp am reușit să reziliem contractul după ce proiectantul nu a vrut să modifice soluția conform expertize tehnice. Urmează ca noi să mergem în instanță să ne recuperăm banii pe care i-am cheltuit suplimentar pentru această eroare de proiectare. Practic s-a modificat studiul de fezabilitate și mai avem nevoie de o singură autorizație, de la mediu, care ar trebui să iasă luna aceasta, astfel încât la finalul lui septembrie, începutul lui octombrie, să intrăm în Consiliul Local pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Estimarea noatră este că până la sfârșitul anului 2022 acest pod va fi gata”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea la radiocluj.ro.
Primăria a contractat la finalul lunii mai servicii de modificare și actualizare a studiului de fezabilitate pentru podul Porțelanului de 80.000 lei de la Costin și Vlad Biroul de Proiectare, după ce lucrările la pod au fost sistate în 2019 ca urmare a unor probleme apărute pe șantier.
Lucrarea fusese contractată de Diferit pentru peste 5,7 milioane de lei fără TVA și un an de zile, însă șantierul care a început în aprilie 2019 a fost sistat în toamna aceluiași an din pricina unui zăcământ de sare despre care oficialii Primăriei au anunțat că a fost descoperit odată cu lucrările. În 2020, lucrarea a fost ajustată ca preț cu votul Consiliului Local, la peste 7,1 milioane lei, dar Primăria nu a stabilit exact cum se va relua șantierul. Primarul Boc susținea în februarie anul acesta că există două soluții tehnice pentru continuarea lucrărilor și că nu s-a stabilit dacă se reface licitația pentru restul șantierului, având în vedere că s-a depășit termenul contractual cu Diferit. Anul trecut a spus că e supărat și că pe șantier e harababură generală. În 2019, alți activiști din Cluj l-au criticat pentru șantierul podului arătând că acesta aduce betonări în zona Someșului, contrare politicii asumate de instituție privind introducerea râului în viața orașului.
Diferit a inițiat procedurile de rezilierea a contractului, după cum a informat Primăria. Pentru lucrările executate deja pe șantier (relocare rețele gaz, reabilitare pod existent și amenajarea albiei râului) municipalitatea a plătit firmei peste 1,4 milioane lei, fără TVA, după cum au informat oficialii Primăriei.
Primarul Emil Boc a mai anunțat că a prevăzut în bugetul pe 2021 peste 5 milioane lei pentru lucrările la acest pod.
Lucrările de proiectare pentru podul Porțelanului au fost contractate prin licitație de la societatea VCE Vienna Consulting Engineering cu peste 64.000 de lei.
Podul Porțelanului face legătura între strada cu același nume, pe malul drept al Someșului, și străzile Nădășel și Alexandru Sahia, pe malul stâng al râului. Acesta a fost construit în 1940 și reabilitat în 1970, deservind aprovizionarea pentru fabrica de porțelan, astfel că lățimea părții carosabile este de 4 m, cu doar un singur fir de circulație. Vechiul pod, mai anunțase Primăria, urmează să fie păstrat ca pasarelă pietonală de traversare a râului Someș.
Primăria Cluj-Napoca adoptă foarte multe hotărâri utile pentru dezvoltarea și modernizarea municipiului. Problema este că punerea în practică … se cam amână. Un exemplu: Hotărârea nr.709/10.09.2020, modernizare parc, cartier Mănăștur. Oare în ce an va fi gata?