Închide

Noul președinte al USR Cluj, Radu Chirilă. Acesta își va disputa președinția Alianței USRPLUS cu Sergiu Hossu

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 07, 2021 1 826

Alegerile interne în cadrul USR Cluj s-au desfășurat în acest weekend, fiind desemnați noi președinți atât la nievelul organizației locale de partid (Jakob Attila), cât și la nivelul organizației județene (Radu Chirilă).

Cătălin Sălăgean – considerat un susținător al fostului senator Mihai Goțiu – a pierdut funcția de președinte al organizației județene. Noul președinte ales al USR Cluj este avocatul Radu Chirilă – considerat ca fiind parte din tabăra deputatului Emanuel Ungureanu.

Radu Chirilă (foto jos), în vârstă de 33 de ani, membru în Comisia Națională de Arbitraj a USR,  a candidat și la Camera Deputaților, la algerile din decembrie 2020, nefiind însă poziționat pe un loc eligibil.

Obținerea președinție USR Cluj n-are o însemnătate prea mare în acest moment, dat fiind că tot partidul așteapă definitivarea fuziunii cu PLUS.

Liderii celor două formațiuni politice, USR și PLUS, se așteaptă ca procedura juridică a fuziunii să se încheie până în vara acestui an, urmând ca la nivel central să aibă loc primele alegeri privind desemnarea unei conduceri oficiale unice.

După negocierile care vor viza funcțiile centrale, vor urma negocieri în privința funcțiilor de la nivel local. Potrivit informațiilor Actual de Cluj va exista o înțelegere între actualii co-președinți, Dan Barna și Dacian Cioloș, pentru distribuirea puterii în teritoriu după modelul negocierilor purtate în coaliția de guevrnare privind numirea prefecților și subprefecților. Mai exact, în județele a căror organizații îi sunt devotate lui Barna, vor fi sprijiniți să preia sau să rămână la conducere reprezentanții USR. În județele în care Cioloș și-a marcat teritoriul, cum se întâmpă în cazul Clujului, vor fi sprijniți să ia puterea reprezentanții PLUS.

PLUS Cluj va avea desemnat un subprefect, are deja 3 parlamentari aleși, iar președintele Sergiu Hossu continuă să-și demonstreze abilitatea în a-și croi relații politice, atât la nievel local, cât și la nivel central.

Spre deosebire de Dan Barna care a încetat să frecventeze sau să promoveze organizația USR Cluj, Dacian Cioloș a fost prezent în mai multe rânduri în cadrul organizației județene PLUS, ba chiar și-a deschis un birou de eurodeuptat în municipiul Cluj Napoca, contribuind la consolidarea poziției politice deținute de Hossu.

După momentul încheierii fuziunii USR – PLUS, principala preocupare a reprezentanților PLUS Cluj va fi organizarea procedurii alegerilor interne. Sursele Actual de Cluj au informat că PLUS Cluj insistă ca procedura votului să se desfășoare electronic, pentru a fi eliminată orice posibilitate de fraudare a votului.

 

Radu Chirilă (foto)

 

Sursa Foto: Facebook

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.