Noul centru de cartier cu mall și birouri pregătit în Cluj pe platforma industrială Sanex, un prim aviz favorabil în cadrul Comisiei de Urbanism a Primăriei Cluj
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - dec. 18, 2024 0 600
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru restructurarea platformei industriale Sanex și construirea unui ansamblu de funcțiuni mixte – locuințe colective, centru comercial, zone de birouri și servicii a primit avizul de principiu din partea Comisiei de Urbanism a Primăriei Cluj Napoca. Proiectanții de la Planwerk au explicat că au gândit un mix echilibrat între funcțiunile propuse, în scopul transformării zonei într-un viitor centru de cartier, unul independent de alte zone și unul în care deplasările motorizate vor fi limitate.
Față în față cu proiectul, oficialii din Primărie dar și specialiștii din Comisie au cerut date cu privire la beneficiile pe care le va avea orașul, odată cu acest proiect. De asemenea, s-au cerut detalii despre speciile și numărul de arbori care vor fi plantați.
La ședința Comisiei de Urbanism din 16 decembrie, arhitectul Tiberiu Ciolacu de la Planwerk (firma care s-a ocupat de documentația de urbanism), a prezentat o formă îmbunătățită a proiectului, după ce acesta a mai avut o intervenție pe acest subiect și anul trecut. Beneficiarul va investi în realizarea unui tronson din coridorul de trafic Nord-Vest, va pune la dispoziție Primăriei un teren de 6700 de metri pătrați pentru realizare unei dotări de învățământ sau va dona un parc de 5000 de metri pătrați, propus a fi realizat în cadrul investiției.
În cazul relației cu vecinătățile, Tiberiu Ciolacu a explicat că, pe toate limitele de proprietate, toate clădirile respectă retragerile de jumătate din înălțime construcțiilor. De asemenea, a arătat proiectantul, clădirile cu înălțime mai mare, parter plus zece etaje sau parter plus 12 etaje vor avea zone de acces dinspre strada Plevnei și nu dinspre coridorul de mobilitate. “O schimbare importanta în cadrul proiectului este creșterea procentului de spațiu verde pe sol natural de la 22% la 30%. În plus, vom avea suprafețe si amenajări verzi pe clădiri, plus zone pietonale și biciclete, ceea ce aduce un total de 60-65% spațiu verde. Mașinile sunt direcționate predominant în subteran unde sunt prevăzute locurile de parcare, astfel că această viitoare dezvoltare va avea un caracter pietonal, velo și verde”, a subliniat proiectantul.
Valentin Mirică, din partea beneficiarului investiției, a detaliat în cadrul discuțiilor toate contribuțiile aduse de proiect pentru oraș. Potrivit acestuia, per total, Primăria va primi peste 2,1 hectare de teren, evaluat la 44 de milioane lei. “Această suprafață este compusă din 5500 de metri pătrați pe care vom și amenaja un parc pe card îl vom dona, din 6700 de metri pătrați donați pentru o școală, 290 de metri pătrați pentru lărgirea străzii Plevnei așa cum este în Planul Urbanistic General și 8700 de metri pătrați, donare componentă după execuția coridorului Nord-Vest. Intenția noastră e să executăm și să donăm către Primărie două tronsoane din culoarul NV, legătura cu strada Fabricii de Zahăr plus nodul IRA, investiții estimate la 121 de milioane de lei. Intenționăm să facem si o semaforizare inteligenta a zonei Plevnei – Beiușului”, a explicat Mirică, la solicitarea viceprimarului Dan Tarcea.
El a mai precizat că, suplimentar, mai trebuie amintite și contribuțiile care rezultă din investiție. “Circa 78 de milioane lei sunt beneficiile la buget din taxele de autorizare și din crearea de locuri de muncă. Contribuțiile anuale din operarea investiției vor fi de 91 de mil lei pe an”, a mai subliniat reprezentantul investitorului.
Proiectanții au mai subliniat că se vor păstra și două clădiri din patrimoniul fabricii Sanex, printre care turnul de apă (vezi Foto la final cu simulările făcute de proiectanți).
În cadrul discuțiilor din Comisia de Urbanism s-a solicitat o analiză clară privind numărul de arbori și speciile care se vor planta în cadrul proiectului sau asigurarea unor spații pentru funcțiuni publice sau medicale. A intervenit și un activist din oraș, Adrian Dohotaru care a cerut Primăriei să impună investitorului să realizeze mai multe locuințe accesibile prin proiect. “Investitorii trebuie să facă profit, nu muncă patriotică. Vă întreb, oare cu cât ar crește prețul celorlalte apartamente dacă noi am cere un anumit număr de locuințe ieftine. Până la urmă, comunitatea câștigă tocmai din aceste taxe și impozite plătite de investitori”, a lămurit lucrurile viceprimarul Dan Tarcea, cel care a condus ședința Comisiei de Urbanism. Arhitectul-șef al municipiului, Daniel Pop, a concluzionat ca proiectul să fie avizat de principiu, proiectanții să aducă completările solicitate și comisia operativă să facă verificările. „După ce aduceți toate avizele, inclusiv cel de la poliție, veți obține și avizul final”, a mai arătat Daniel Pop.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Un ansamblu de blocuri construit în comunism în Cluj-Napoca a fost premiat de arhitecți, cel mai bun proiect de urbanism din România în 1973; după 50 de ani e cea mai aglomerată stradă din oraș
ian. 18, 2025 0
-
O firmă de software din Cluj trece la concedieri colective, desființează posturi, unii angajați lucrau aici de 23 de ani
ian. 18, 2025 0