Închide

Noua „transalpina” de la Mintiu Gherlii la Țop – după 25 de ani, drumul e gata. „Ar trebui să fie probă pentru școala de șoferi!” VIDEO

Administrație by Actual de Cluj - mart. 20, 2023 0 528

Se împlinesc în curând 25 de ani de când se lucrează la modernizarea drumului care urcă dealul de la Mintiu Gherlii, până în satul Pădurenii, cunoscut de localnici ca Țop.

Pe vremuri, aici era un drum de țară, pe care se aventurau doar căruțele trase de cai sănătoși, care puteau urca pe pantele abrupte, sau tractoarele. Când erau ploi grele, puțini se încumetau pe aici, iar localnicii îl parcurgeau pe jos, cam într-o oră.

Satul Țop s-a numit oficial astfel până în 1965, când a căpătat denumirea Pădurenii, pe care azi nu o folosește mai nimeni. Așezarea este ascunsă printre dealurile de dincolo de Gherla, iar pentru a ajunge acolo, șoferii trebuie să parcurgă de la Mintiu Gherlii vreo șase kilometri jumătate și să urce bine: de la o altitudine de 257 de metri jos până la 476 de metri, sus pe deal. Apoi urmează coborârea, până la primele case.

În urmă cu vreo cinci ani, drumul comunal a intrat în lucrări de modernizare, pe fonduri de la Ministerul Dezvoltării și de la bugetul local. Primarul din Mintiu Gherlii, Dumitru Oltean, spune că s-a reușit turnarea unui strat primar de asfalt, dar apoi lucrările au fost întrerupte, din cauza firmelor fantomă care s-au ocupat de drum. Pentru continuarea acestora, a fost necesară o expertiză tehnică, scoaterea din nou la licitație, tot tacâmul. Din fericire, licitația a fost câștigată de o firmă serioasă, Miron Construct din Bistrița-Năsăud. Lucrările începute la sfârșitul verii trecute au fost terminate până în noiembrie, cu șanțuri betonate, podețe, parapeți, marcaje rutiere, arată gherlainfo.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare