Închide

UPDATE: Nou tip de consultare a vecinilor: cum se naște specia „imobiliar rezonabil”. Sau când 86 de clujeni amenință cu procese un cunoscut om de afaceri

AdministrațieTop NewsUncategorized by Actual de Cluj - iul. 12, 2015 0 1686

Peste 80 de riverani asistați de avocați din Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului (fosta asociație Măceșului) au formulat o plângere prealabilă împotriva documentației de urbanism avizată de administrația locală pentru un ansamblu de locuințe pe 7,9 hectare pe strada Plaiuri, la limita între cartierele Andrei Mureșanu și Bună Ziua. Oamenii spun că prin respectivul proiect se dorește amenajarea de construcții înalte într-o zonă unde specificul este de locuințe cu regim de înălțime redus. Consilierii locali au decis să mențină hotărârea prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal al ansamblului de pe Plaiuri al cărui beneficiar este societatea TDV Development. Omul de afaceri Sorin Dan, cel care controlează societatea, a declarat pentru Actualdecluj.ro că nu crede că se va ajunge în instanță, mai ales că a decis, după negocieri cu cetățenii nemulțumiți, să reducă regimul de înălțime al blocurilor avizate cu maxim zece etaje, la cinci etaje.
Riveranii viitorului ansamblu rezidențial Andrei Mureșanu Sud, situat în zona străzii Plaiuri, au cerut consilierilor locali, la ședința din 9 iulie, revocarea hotării prin care aceștia au aprobat acest proiect. Oamenii de pe strazile Carmen Silva, Brăduțului, Plaiuri și Nicolae Colan s-au plâns că administrația locală a aprobat blocuri cu 4-10 etaje într-o zonă unde specificul este de case și locuințe colective mici. Plângerea prealabilă a fost semnată de 86 de cetățeni, asistați de Revnic&Asociații și Stegaroiu&Asociații (colaboratori ai fostei Asociații Măceșului, în prezent Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului). „Prin parametrii urbanistici admiși se permite o aglomerare urbană care va crea probleme serioase circulației din zonă, circulație care este și așa extrem de problematică având în vedere că structura stradală a cartierelor, care sunt din cele tradiționale ale municipiului, și departe de a corespunde necesităților traficului”, arată riveranii în plângerea prealabilă.

Beneficiatul documentației de urbanism este TDV Development, societate deținută de omul de afaceri Sorin Dan. Prin PUZ, s-au aprobat blocuri de la 4-5 etaje până la zece etaje, pe un teren de 7,9 hectare, situația între cartierele Andrei Mureșanu și Bună Ziua. În total proiectul prevede peste 30 de blocuri despre care investitorii (Sorin Dan, în parteneriat cu alți oameni de afaceri) susțineau că se vor realiza etapizat. În interiorul ansamblului s-a prevăzut și o grădină de cartier (de proiectantul inițial, Planwerk). În prezent de proiect se ocupă și Dico și Țigănaș, potrivit informațiilor furnizate de beneficiar. Atât arhitectul Eugen Pănescu, cânt și arhitectul Șerban Țigănaș, cei care s-au ocupat de proiect au menționat că singura problemă este generată de faptul că administrația locală nu a rezolvat problemele de trafic care există încă în zona Andrei Mureșanu Sud și Bună Ziua. Țigănaș a mai subliniat că, deși vecinii care s-au mutat în zona străzii Brăduțului aveau vedere la terenul pe care urmează să se facă ansablului, o proprietate liberă, nu înseamnă că aceștia sunt proprietari și pe priveliște și că nu se mai poate amenaja nimic în respectiva zonă.

Ce s-a autorizat

sdan1

Ca răspuns la cererea cetățenilor, Direcția de Urbanism a primăriei, a recunoscut că, într-adevăr specificul zonei unde s-a aprobat proiectul imobiliar este una de locuințe cu regim mic de înălțime, însă au precizat că terenul pe care se intenționează edificarea ansamblului este unul neurbanizat, așa că Planul Urbanistic Zonal a fost elaborat în condiții legale.

sdan

Consilierii locali au respins plângerea prealabilă semnată de cei 85 de riverani și au decis să-și mențină hotărârea prin care au aprobat documentația urbanistică a viitorului ansablu. Deci riveranii mai au de urmat calea instanței.

Pentru proiect, investitorii au obținut anul acesta autorizația de construire și s-au apucat să amenajeze primele blocuri, cele cu zece etaje. Cu acest prilej, vecinii s-au scandalizat. Omul de afaceri Sorin Dan a declarat pentru Actualdecluj.ro că nu crede că se va ajunge în instanță deoarece a negociat cu riveranii. „Vom mai face o ieșire spre Calea Turzii pentru a nu aglomera zona și suntem dispuși că reducem regimul de înălțime a unor blocuri de zece etaje, la cinci etaje. Am discutat deja aceste aspecte cu avocații care îi reprezintă pe cetățeni și urmează să perfectăm săptămânile următoare detaliile”, a menționat Dan.

Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului: „Sperăm că reușim să îmblânzim fiara numită mafia urbanistică”

Elek Levente, cel care conduce Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului spune că, într-adevăr există negocieri între riveranii ansamblului Plaiuri și dezvoltatorul acestuia. „În proiect unul dintre blocuri are 25 de etaje. În mod surprinzător, dezvoltatorul viitorului cartier este foarte dispus să negocieze regimul de înălțime. Rămâne de văzut dacă oamenii din zonă vor accepta propunerile sale. Ar fi de preferat, atât pentru noi, cât și pentru riverani, să se reușească semnarea unui protocol fără să se ajungă în instanță. Noi vom încerca în continuare și sperăm că vom reuși să îmblânzim această fiară numită mafia urbanistică”, a declarat Elek Levente pentru Actualdecluj.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu