Închide

Noile „case” de afaceri ale Clujului. Câţi metri pătraţi de birouri au apărut şi cine are nevoie de ei

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 29, 2015 0 2224

A fost un an bun pentru stocul de birouri de la Cluj: s-au construit sau livrat aproape 5 ha de spaţii, concentrate în patru centre mari, la care se adaugă proiecte de mai mici dimensiuni. Şi încă o concluzie destul de evidentă pentru 2015: domeniul momentului la Cluj, IT-ul, a susţinut segmentul Birouri din piaţa imobiliară. Nu e vorba neaparat de noi investitori/jucători care intră la Cluj: mulţi dintre ocupanţii noilor spaţii vin din rândul unor companii deja instalate la Cluj, care au nevoie de birouri pentru extindere.

Vedere din piaţă

The Office, centrul de afaceri proiectat pe locul demolatei fabrici Tricotaje Someşul, a adus cea mai mare suprafaţă de birouri pe piaţa locală în 2015. Mai precis, timișoreanul Ovidiu Șandor și partenerii de la NEPI au finalizat în acest an etapa II din proiect, pe care o inaugurează în ianuarie anul viitor. Noua clădire, recent finalizată, are doi primi chiriași instalați și aduce 18.000 mp în piaţă. „Am semnat contracte de închiriere pentru aproximativ 2/3 din suprafața livrabilă în a doua etapă, reprezentând atât extinderi ale chiriașilor din prima fază, cât și câteva firme noi. Restul spatiilor sunt și ele în diverse faze de negociere, așteptarea fiind ca până în primăvară clădirea să fie închiriată aproape în întregime”, a declarat Ovidiu Șandor pentru Actualdecluj.ro.

Tot în acest an, pe o altă fostă platformă industrială s-a încheiat o altă „fază II” de proiect: etapa nouă din Liberty Technology Park, centrul de afaceri gândit în locul fostei fabrici de mobilă Libertatea. La doi ani de la inaugurare, în „parcul tehnologic” sunt 16 companii, cu peste 700 de angajați. Peste 80% din spațiu e ocupat de companii active în domeniul IT, potrivit dezvoltatorilor. Pe fosta platformă industrială 16 rezidenți cu profil tech sau din industrii conexe au închiriat spații de 9.000 mp, au transmis reprezentanții dezvoltatorilor. Aceștia ocupă faza I a proiectului în proporție de 100%, în corpurile B și C ale ansamblului. Faza II a parcului a mai adus 11.250 mp destinați amenajării de birouri. Pentru finalul anului, estimarea este că gradul de ocupare pentru clădirile D și E ajunge la 65%. Proiectul care a transformat locul de producție în centru de birouri a fost demarat de Fribourg Capital, companie controlată de omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Molodova și fost vicepreședinte în Rompetrol. Investiția până în momentul actual a fost de aproximativ 13 milioane de euro. De menţionat că primele faze ale proiectului au presupus reconversia unor spaţii ale fostei fabrici, abia etapa III aducând construcţia de clădiri noi.

 

Sursa foto: Liberty

Sursa foto: Liberty

 

În 2015 a apărut în piaţă şi a doua clădire din cadrul complexului Cluj Business Center. Dezvoltatorii de la Felinvest, companie controlată de familia Buzoianu (care deţine şi hotelul de 5* Opera Plaza), au construit şi „scara II” din cadrul proiectului imobiliar ridicat pe platforma fostei fabrici de dulciuri Feleacul din Mărăști. Clădirea mai aduce pe piața clujeană aproape 9.000 mp de birouri. Spre deosebire de celalte două mari proiecte de birouri, care urmează să se extindă pe acelaşi segment de piaţă, dezvoltatorii de la Felinvest s-au reorientat înspre domeniul rezidenţial. Următoarea etapă de proiect o reprezintă construire de locuinţe: puţin sub 100 de apartamente apartamentelor cu 2 şi 3 camere. Lucrările au început în decembrie

 

CBC proiect. Sursa foto: CBC

CBC proiect. Sursa foto: CBC

 

În acest an s-a ridicat aproape de centrul oraşului, la concurenţă cu turnurile catedraleor în peisajul centrului istoric, şi unul dintre cele mai controversate proiecte imobiliare ale ultimilor ani (a atras incusiv „eticheta” de a fi „abuz urbanistic”, dar a obţinut avizele necesare şi autorizaţia de construire). Acum, Europa Business Center (proiect al grupului ImoFinance) e sus, cu 12 etaje şi aproximativ 9.000 mp de birouri în fostul cartier evreiesc, în apropierea Pieţei Mihai Viteazul. Nu e cea mai mare clădire de birouri din Cluj, ca suprafaţă, dar e cea mai înaltă şi are deja şi o siglă de chiriaş: EBS-NTT Data – EBS, o companie care în 2014 a trecut de 22 de milioane de euro cifră de afaceri şi care se află de doi ani sub umbrela gigantului japonez NTT Data. Asta după ce în 2013 NTT DATA EMEA, filială a NTT DATA Corporation, a achiziţionat 100% din acţiunile EBS.

Ce spun consultanţii imobiliari

“Proiecte de anvergură nu au apărut pe piaţa de birouri, fiind în curs de livrare proiectele promise. Piaţa corporate este foarte dinamică, există multe companii din segmentul start-up-urilor care ajung la maturitate şi au nevoie de spaţii generoase. În general, pe piaţa de birouri se vorbeşte despre extindere”, concluzionează, la final de an, Tibi Andrasi, de la REMS Imobiliare. Pentru 2016, cele mai mari proiecte anunţate vin tot din zona dezvoltatorilor “consacraţi”: The Office, etapa III şi, posibil, Liberty TP, etapa III.

„Proiectul The Office rămâne cel mai mare proiect livrat anul acesta în Cluj Napoca. Faza a doua a construcţiei este ocupată în procent de aproximativ 80% de către companiile deja chiriaşe, dar sunt şi câteva companii noi. Exista diverse discuţii cu alte companii noi pentru închirierea spaţiilor. Aici şi-au deschis de curând birouri companiile MOL Romania, Procredit Bank, Raiffeisen Bank. S-au extins companiile deja chiriase, printre care Wolters Kluwer Financial Services, Yardi, Betfair, National Instruments. În 2015, s-a mai încheiat o fază din construcţia Liberty Technology Park. De asemenea, s-a lucrat intens la finalizarea Europa Center (str. Ploieşti – Constanţa). Dezvoltatorii de la Felinvest au mai ridicat o clădire de birouri şi au anunţat că vor construi şi o componentă rezidenţială a proiectului”, a sintetizat pentru Actualdecluj.ro Alina Berghian, sales associate Re/Max Concept. Anul 2016 nu vine cu proiecte noi, adaugă ea, ci va aduce finalizarea unora deja demarate. De asemenea, sunt pregătite proiecte mixte, unde spaţiile de birouri se adaugă celor rezidenţiale. „Clădirile de birouri mai mici, eliberate în urma migrării companiilor în marile centre de afaceri, au fost şi acestea ocupate (un exemplu e Vitrina Business Center, ocupată de MHP), iar unele sunt pe cale de a fi închiriate. Aceste centre de business au definit segmentul lor de chiriaşi, companiile mai mici sau companiile care doresc să aibă un sediu individual, adică să fie singure în imobil”, completează Berghian.

„Solicitări de spaţii au venit din partea companiilor deja existente (pentru extinderea suprafeţelor) si nu neaparat din partea unor companii noi. Majoritatea companiilor caută spaţii de birouri de tip open space, moderne, în care pot organiza atât spaţii de relaxare pentru angajaţi, cât şi spaţii de lucru. Calificările multiple ale forţei de muncă şi preţurile competitive rămân în continuare atu-urile pentru care piaţa locală este atrăgătoare pentru investitori şi noi companii”, precizează Berghian.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.