Închide

Noapte albă cu filme românești în Cluj, într-un eveniment care a ajuns la a 11-a ediție, cu proiecții în București și Cluj-Napoca

Film by Actual de Cluj - sept. 09, 2020 0 165

Noapte albă cu filme românești în Cluj, într-un eveniment care a ajuns la a 11-a ediție, cu proiecții în București și Cluj-Napoca.

Noaptea Albă a Filmelor Românești e în 18 septembrie în București și Cluj-Napoca, cu producţii românești recente, unele în avanpremieră, invitaţi speciali şi discuţii despre culisele filmelor, până dimineața. În Capitală filmele sunt proiectate în spații ca cinematograful Elvire Popesco în interior și aer liber, în amfiteatrul Teatrului Național din București, în cinematograful de la Muzeul Țăranului Român și altele. În Cluj, proiecţiile vor avea loc la Cinema Victoria.

Maratonul de filme româneşti cuprinde titluri în avanpremieră precum ”Acasă”, documentarul multi-premiat al jurnalistului Radu Ciorniciuc despre o familie cu 9 copii care încearcă să se adapteze la viaţa în oraş, după ce a trăit 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti. După premiul pentru Cea mai bună imagine la Sundance, filmul şi-a adjudecat numeroase alte trofee, inclusiv Premiul secţiunii Zilele Filmului Românesc la festivalul de film Transilvania de la Cluj, din acest an. Despre schimbare vorbeşte şi ”Profu’”, documentarul lui Alex Brendea despre un profesor de matematică din Bistriţa care iese din sistemul de învăţământ şi îşi deschide o clasă în propriul apartament. În programul de documentare al serii intră şi ”Colectiv”, filmul-investigaţie despre uriaşa fraudă din sistemul medical românesc, semnat de Alexander Nanau.

Tudor Cristian Jurgiu revine pe marele ecran, după ”Câinele japonez”, cu filmul ”Şi poate mai trăiesc şi azi”, un basm modern, o explorare a ideii de relaţie perfectă, cu doi actori de teatru pe afiş: Nicoleta Hâncu şi Bogdan Nechifor. În avanpremieră va rula şi ”Început”, al lui Răzvan Săvescu, drama unui cuplu care se izolează la munte, după ce ea primeşte un diagnostic dur, cu Ioana Flora şi Constantin Lupescu.

”Şi atunci… ce e libertatea?”, filmul lui Andrei Zincă distins cu Premiul Publicului în Zilele Filmului Românesc la TIFF, este o poveste despre dragoste şi căutarea libertăţii în contextul deportării a 40.000 de oameni de către regimul comunist, în 1951, în Bărăgan. În distribuţie, Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Toma Cuzin, Olimpia Melinte, Tünde Skovrán, Nicodim Ungureanu. ”Cardinalul”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, se bazează şi el pe date istorice – împrejurările în care episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a citit în faţa românilor strânşi la Alba Iulia proclamaţia Unirii de la 1 decembrie 1918.

Cu o poveste plină de suspans despre bizare relaţii de familie vine ”Urma”, în regia lui Dorian Boguţă, cel mai bun debut românesc la TIFF 2020. Un policier despre dispariţia neaşteptată a unui pianist, filmul îi are în rolurile centrale pe Teodor Corban, Marin Grigore, Irina Rădulescu, Dragoş Bucur și Mădălina Ghenea. ”Balanţa” lui Lucian Pintilie, redescoperită în 2020 de public în variantă restaurată 4K, va putea fi văzută pe ecran mare şi la Noaptea Albă a Filmului Românesc. Programul include și un calup de scurtmetraje.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu