Închide

Nivel ridicat de puturoșenie și nesimțire la Cluj. Tișe stă ostentativ cu mască pe față, deși e singur cuc în sala Consiliului Județean, continuând să țină ședințele în format „online”. Când face săptămânal băi de mulțime sau participă la chermeze nu mai simte nevoia să se protejeze

ActualitateOpiniePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 15, 2022 2 2231

În Capitală, în Sibiu, Alba, Mureș, Brașov, în toate marile județe, consiliile locale și județene și-au reînceput de luni de zile activitatea în format fizic, mai ales că starea de alertă a fost ridicată în România. Inclusiv Primăria lui Emil Boc organizează ședințele de Consiliu Local în format fizic, singurul for administrativ care continuă să mimeze „ședințe administrative” fiind Consiliul Județean Cluj, condus de liberalul Alin Tișe.

Cu o atitudine dubioasă și bolnăvicioasă,  Tișe stă singur în sala de ședințe cu masca de protecție pe față, coordonând întrunirile cu consilierii județeni în format online. În același timp, el n-are nicio reținere când vine vorba să organizeze băi de mulțime prin comunele din județul Cluj, așa zise „audiențe în teritoriu”, și chiar să participe la chermeze cu angajații, afișându-se degajat în poze înconjurat de mulțimi, fără mască de protecție.

De la începutul mandatului lor în Consiliul Județean, adică din septembrie 2020, aleșii județeni n-au avut absolut nicio ședință în format fizic. Așadar, sunt aproape 2 ani de când liberalul Tișe propune și aprobă singur proiecte, îngrădind prevederi elementare din Codul Administrativ în ceea ce privește procedura de adoptare a Hotărârilor de Consiliu Județean. Pe lângă sistemul tehnic precar de care dispune ditamai instituția pentru organizarea acestor ședințe cu caracter obligatoriu (sunetul și transmisia cu mari probleme), n-a existat nicio întrunire din care să nu reiasă lipsa unei coordonări eficiente, slaba implicare a consilierilor județeni, în contextul în care doar Tișe decide cine trebuie să se audă sau să fie văzut, și chiar carențele digitale ale unor consilieri care nu se descurcă să se logheze ori să rămână logați pe întreg parcursul ședințelor. O brambureală administrativă care putea fi scuzată pe perioada pandemiei, când destui consilieri mimau participarea la ședințe, rătăciți de fapt prin câte un aeroport, pe la mare ori pe la munte.

Faptul că aleșii județeni sunt ținuți în continuare departe de sala ședințe nu demonstrează decât aroganța și puturoșenia unui lider de Consiliu Județean, deprins să trateze instituția administrației județene ca pe propria moșie. Grav este că la ultima întrunire „online”, când consilierii județeni ai opoziției au avut o atitudine regulamentară, cerându-i lui Tișe să justifice caracterul urgent al unei ședințe cu propuneri de angajări (angajări la stat), ei au fost etichetați fără menajamente drept niște „autiști”, pentru că, nu-i așa, în opinia grofului Tișe nimeni n-are dreptul să se îndoiască de nimic în ședințele sale. Iar aleșii USR, trimiși de cetățeni într-un procent destul de mare în forul județean, n-au nicio competență să emită păreri ori să-i pună la îndoială propunerile.

„Am crezut că doar colegul dumneavoastră care a plecat e autist și cântă după ureche, dar văd că și dumneavoastră cântați după ureche”, i-a replicat Tișe unui reprezentant USR, care îi reproșase, pe bună dreptate, că nu înțelege de ce era necesară adoptarea unui anumit proiect într-o ședință de urgență, fără ca aleșii să aibă timpul necesar pentru a studia oportunitatea și legalitatea Hotărârii pentru care li se cere să-și asume votul.

Tișe nu e oricum la prima abatere în care-și etalează aroganța și nesimțirea, fără să-i pese că, potrivit normelor Codului Administrativ, ședințele de Consiliu Județean au un caracter public. Iar „public” nu înseamnă doar ca aceste ședințe să fie difuzate pe Facebook, avându-l în prim plan pe Tișe, care stă singur în sala de ședințe cu masca pe față, certându-i online pe consilierii din opoziție iritat că nu prestează cum vrea el. Caracterul public presupune obligativitatea asigurării unui cadru adecvat de desfășurare a ședințelor, astfel încât orice persoană interesată, chiar și un simplu cetățean, să poată avea acces la proiectele de hotărâre, să se poată înscrie la cuvânt în forul de ședință, dacă este cazul, ori să poată formula plângeri /contestații.

Poate n-ar fi rău ca groful administrației clujene să ia exemplu legat de cum trebuie desfășurate ședințele publice de la consiliile județene Brașov, Timiș, Sibiu, Alba, etc., unde avem întrunirile aleșilor în format fizic – cum e firesc să se întâmple – pe lângă faptul că acestea sunt transmise și online pe site-urile oficiale ale instituțiilor. De fapt, nici nu e necesar să se deplaseze atât de departe, că tot e măcinat de atâta lene. E suficient să se oprească în Cluj-Napoca, în ograda șefului de partid Emil Boc și să aplice exemplul din Consiliul Local. Cât despre consilierii județeni ai opoziției pe care Tișe i-a etichetat „autiști”, recomandarea noastră e ca aceștia să nu se lase înduplecați, intimidați și să utilizeze toate pârghiile de care dispun în exercitarea mandatelor lor.

Una dintre recentele băi de mulțime în care Tișe nu simte că e necesar se se afișeze cu masca de protecție

 

 

2 comentarii

  1. imi pare rau ca nu l-am pozat stand la business lounge-ul infect de la aeroportul pe care il păstorește fara masca in timp ce in jur era plin de lume
    ar trebui sa poarte masca tot timpul, dupa fizic pare cu comorbiditati plus ca nu i-ar mai vedea lumea fata.

  2. Consilierii locali nu voteaza angajari, eventual voteaza modificarea organigramei. Tise a fost grobian ( probabil era cu capsa trasa dinainte de sedinta de a reactionat asa violent) , insa atitudinea unui consilier USR a lasat de dorit. Daca a primit proiectul cu 3 zile inainte, nu poate afirma ca n-a avut timp de studiere, doar un singur proiect a avut. Si pana la urma, ce atata tam tam ca au desfiintat niste posturi vacante si au infiintat altele, in acelasi numar. Cei de la Consiliu judetean stiu mai bine de ce compartimente au nevoie si cum sa-si organizeze munca, nu consilierii locali, care nu lucreaza propriu zis in administratie.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.