Închide

Ninsoarea dă bătăi de cap șoferilor; ce vă sfătuiesc polițiștii ca să nu aveți probleme în trafic

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 11, 2019 0 187

Într-o zi cu o mulțime de derapaje pe drumurile publice din Cluj din cauza ninsorilor, polițiștii clujeni le fac șoferilor o serie de recomandări ca să ajungă cu bine la destinație, și nu în șanț.

Poliţiștii clujeni recomandă tuturor participanţilor la trafic să ţină cont de condiţiile meteorologice atunci când pornesc la drum și să circule cu viteză adaptată permanent condiţiilor de trafic. Polițiștii le recomandă șoferilor să nu pornească la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Deocamdată la Cluj nu sunt drumuri blocate de ninsoare, dar stratul de zăpadă, în multe cazuri, a pus probleme serioase șoferilor.

În plus, recomandă polițiștii ,înainte de plecare asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar mașina e echipată corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă cu anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată și un săculeţ cu nisip.  „Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică. Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare”, sfătuiesc polițiștii.
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducătorii auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. În aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în cazul apariţiei acestui fenomen, pentru a reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă, recomandă aceștia. În plus, curăţaţi farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare, rulaţi cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi efectuaţi fiecare manevră în trafic numai după o asigurare temeinică – pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie reglate corespunzător.
În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de mașină decât în condiţii normale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu