Închide

Nicolae Cinteză: cel mai mare pericol pentru România – dacă am fi aprobat achiziţia Băncii Transilvania de către Bank of Cyprus (…) Ne-a trecut glonţul pe la ureche

Economie by Actual de Cluj - oct. 23, 2020 2 3199

Timp de 21 de ani – din 1999 până în vara lui 2020 -, Nicolae Cinteză a fost şeful de necontestat al supravegherii bancare din România, traversând toate crizele, falimentele bancare, perioada de boom a creditării, care apoi s-a transformat într-o perioadă de curăţare a bilanţurilor băncilor de creditele neperformante acumulate.

I-a închis băncile lui Vântu – BRS şi BID- pe vremea când acesta avea puterea să cheme policitienii la el la ordine şi nu numai politicieni; a prevenit cât a putut implicarea şi mai mult a Băncii Agricole şi CEC în Gelsor şi în FNI; a autorizat intrarea sau nu pe piaţă a unor bănci; a aprobat sau nu tranzacţii bancare (OTP Bank cu Banca Românească sau Sberbank din Rusia cu Volksbank, de exemplu); a cerut acţionarilor unor bănci să-şi retragă conducătorii din România; a interzis unor bănci să mai atragă depozite din piaţa locală pentru că ar fi vrut să înlocuiască finanţarea externă cu finanţare locală, în joc fiind în jur de 700 mil. euro; a cerut acţionarilor să pună capital suplimentar – 15 miliarde de lei, adică peste 3 mld. euro – pentru a plăti factura creditelor neperformante.

Care au fost cele mai tensionate momente? Cinteză răspunde în Ziarul Financiar: Atacul asupra leului de la începutul crizei – noroc că guvernatorul şi-a dat seama din timp şi a început să ia măsuri -, zvonistica şi retragerile de depozite de la Banca Transilvania din toamna lui 2008 – atunci am ieşit public să spun că nu sunt probleme acolo -, situaţia de la Bank of Cyprus. De altfel, cel mai mare pericol pentru România cred că ar fi fost dacă am fi aprobat achiziţia Băncii Transilvania de către Bank of Cyprus. Ce s-ar fi întâmplat atunci când a venit criza din Grecia? Cu o zi înainte să intre în Consiliul de Administraţie al BNR dosarul de achiziţie, care era negativ din partea Direcţiei, am mai făcut o verificare, pe care am semnalat-o apoi în Cipru. Într-o oră şi-au retras dosarul de achiziţie. Ne-a trecut glonţul pe la ureche.

2 comentarii

  1. L-am vazut pe domnul Mugur Isarescu atragand atentia sa nu mai apara zvonuri in spatiu public precum ca Banca Transilvania ar avea probleme. Mi-am dat seama de incercarea unora de a discredita acea banca despre care avea capital romanesc.

  2. De ce nu spui nene Cinteza ca atunci a fost arestat directorul băncii Pop Iosif si ca politicienii de la putere din vremea aceea ,stii dumneata care săpau din greu la temelia banciiTransilvania.

Scrie un comentariu