Închide

Nereguli în caietul de sarcini. Primăria, obligată să anuleze licitația pentru consultanță în atragerea de bani europeni

AdministrațieRecomandarea redacției by Luminiţa Silea - iun. 02, 2014 0 702

O firmă din București apropiată  PDL, după cum relatează presa centrală, a obținut o decizie favorabilă de la Consiliul Național pentru Soluționare Contestației (CNSC). Societatea a  acuzat ambiguități, lipsuri și contraziceri în documentația de la licitația primăriei clujene privind angajarea unui consultant care să se ocupe de proiectarea tehnică și analiza economică a proiectelor prioritare ale Clujului în atragerea de bani europeni. În 2 iunie administrația locală a dispus anularea licitației. La licitație s-au înscris alte două firme controversate, Relians Corp și Avensa Consulting.

colaj intergrup

Contractul pentru consultanță în atragerea de finanțări externe nerambursabile și în pregătirea proiectelor, proiectare tehnică și analiza economică a proiectelor prioritare ale municipiului Cluj-Napoca a fost scos la licitației la finalulul lunii martier. Ofertele urmau să se deschidă la finalul primei săptămâni din luna mai. Financiar, achiziția era estimată la 35 de milioane de lei și implica un acord-cadru pe patru ani cu ofertantul câștigător.

Caietul de sarcini al licitației a fost contestat de Intergroup Engineering București în 9 aprilie,  care a cerut la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) modificarea și completarea documentației sau dacă nu este posibil în timp util pentru derulara achiziției, anularea procedurii.

 

„Documentația de licitație este ambiguă, pe alocuri contradictorie, cerințele sunt neclar formulate și insufiecient detaliate, variabilele legate de volumul de lucrări si tipul de activități din cadrul contractelor subsecvente și modul în care se apreciază valoarea procedurală a serviciului făcând imposibilă o estimare realistă a prețului”, a reclamat Intergorup Engineering.

 

Prin decizia CNSC din 13 mai, consiliul a admis contestația și anulează procedura de atribuire pentru imposibilitatea dispunerii de măsuri de remediere.

Primăria a luat act de decizia CNSC în 2 iunie când a transmis în Sistemul Electronic pentru Achițizii Publice anunțul privind anularea licitației. Potrivit primăriei, la licitație deja s-au înschis trei societăți, Relians Cors, Avensa Consulting, ambele din Iași și Fergus Green Investment din București. Ofertele societăților nu au fost evaluate.

 

Relians Corp deține un contract de consultanță cu primăria clujeană și s-a ocupat de depunerea proiectelor pe bani europeni aflate în prezent în implementare. Numele Relians se leagă de cel al unor apropiați ai lui Sorin Ovidiu Vântu.

 

Potrivit relatărilor presei, numele Avensa se leagă de numele fiului liderului PDL Botosani, Cătălin Flutur. Conform declaraţiei de avere a lui Cătălin Flutur, fost primar al municipiului Botoşani şi văr al secretarului general al PDL Gheorghe Flutur, fiul său Alexandru a realizat venituri din salariu de la Avensa Consulting. Societatea a participat, de asemenea, în 2009 la licitaţia pentru servicii de consultanţă pentru proiectele europene,  lansată de Primăria Cluj-Napoca, însă a pierdut în favoarea Relians Corp.

 

Despre Intergroup Engineering presa centrală și locală scrie că îi are ca asociați pe oamenii de afaceri Silviu Novac II şi Ion Banciu. Banciu deţine acţiuni la nu mai puţin de 11 societăţi, este asociat la DVI Balast SRL cu Victor Adrian Vevera, fost ofiţer în serviciul secret al MAI şi fost consilier al lui Emil Boc pe probleme de securitate naţională, numit director la Transelectrica în guvernarea PDL, potrivit publicaţiei atitudineaonline.ro. La DVI mai este asociat, conform aceleiaşi surse, şi Decebal Lohan, fost lider al tineretului PDL şi consilier al ministrului Educaţiei pe vremea lui Daniel Funeriu. La rândul său, scrie telegrama.ro din Ploiești, Silviu Novac este asociat la High Training & Consultancy cu Anca-Raluca Gache, secretara europarlamentarului PDL Traian Ungureanu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.