Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea riscă să fie închis publicului. Complexul a fost retrocedat, iar moștenitorii cer evacuarea tuturor imobilelor
ActualitateSinteză știri locale by Catalin Suciu - ian. 06, 2018 0 3292

Urmaşii unuia dintre cei doi fraţi ai Veturiei Goga (soția fostului poet și politician Octavian Goga) au reuşit să devină proprietari cu acte în regulă asupra Complexului Muzeal „Octavian Goga” de la Ciucea şi au somat deja Consiliul Judeţean Cluj să evacueze toate imobilele de aici, scrie Ziarul Făclia.
Radu Mureşan şi Florin Mureşan au solicitat Primăriei comunei Ciucea trecerea în registrul agricol a tuturor proprietăţilor care au aparţinut lui Octavian Goga şi ulterior Veturiei Goga pentru a putea plăti taxe şi impozite locale.
Totul a fost posibil datorită unui certificat suplimentar de moştenitor eliberat de un notar. În 6 noiembrie anul trecut, un notar din Sibiu eliberează certificatul de moştenitor legal şi suplimentar nr. 68 din 2017 prin care constată că de pe urma Veturiei Goga au rămas la Ciucea un teren de 3420 mp, o clădire numită Ady Endre, clădirea Casa Albă, clădirea Casa de pe stâncă, un teren de 10.404 mp, casa de piatră cu patru apartamente, clădirea Mănăstirea cu 14 camere, un teren de 338 mp, un imobil de 338 mp, clădirea Castel, o clădire gospodărească şi un alt teren de 216 mp. Ca moştenitori sunt declaraţi de notar pe baza succesiunii Florin Mureşan şi Radu Mureşan.
Consiliul Județean se vede nevoit acum să deschidă procese peste procese care se vor întinde pe durata mai multor ani.
Domeniul de la Ciucea a fost cumpărat de Octavian Goga în 1920 de la Bontza Berta, văduva poetului maghiar Ady Endre. Valoarea tranzacţiei a fost de 280 mii de coroane, bani pe care Goga i-a împrumutat de la Banca Agricolă. Domeniul cuprinde castelul şi mai multe anexe gospodăreşti. În castelul reconstruit în perioada interbelică de Goga se află astăzi Muzeul Memorial “Octavian Goga”. Muzeul adăposteşte o vastă colecţie de covoare, port popular şi alte obiecte de artă populară adunate de către Octavian Goga de pe toate meleagurile ţării, precum şi o impresionantă bibliotecă. În grădină se află mausoleul poetului şi al soţiei sale, Veturia Goga. Tot în grădină se află o biserica de lemn din sec. XVI adusă aici de către Octavian Goga.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
A crescut numărul de infracțiuni cu violență în Cluj cu aproape 20% anul trecut față de anul precedent, deși autoritățile spun că 2022 a fost un ”an cu rezultate bune”
mart. 30, 2023 0
-
Un artist din Cluj face expoziție-manifest în Iași la mai bine de un an de la izbucnirea războiului în Ucraina
mart. 30, 2023 0