Închide

Muzeul de Istorie a Transilvaniei are șef nou, care promite că face și drege. Care sunt principalele probleme ale prăfuitului muzeu, închis de ani de zile

CulturăTop News by Actual de Cluj - oct. 28, 2016 0 840

Prăfuitul și aproape inexistentul muzeu de istorie a Transilvaniei, cu cel mai mare potențial din oraș, are șef nou care promite că va face și va drege.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei are de două săptămâni șef nou, e Felix Marcu, ce a candidat la concursul organizat de Ministerul Sănătății alături de fostul director Sanda Man; câștigător, pe baza proiectului, a fost stabilit Felix Marcu, iar acesta spune acum că vrea să revigoreze prăfuitul muzeu, închis de ani de zile și resuscitat ocazional de expoziții temporare, dar în mare parte lăsat de izbeliște.

O fi muzeul de istorie închis, în sensul că expoziția permanentă a fost mutată în depozite în așteptarea vremurilor mai bune când clădirea va fi reabilitată și modernizată la standarde, dar clădirea are și acum săli de expoziție, unde aduce exponate temporar: anul trecut au fost zece expoziții temporare, în acest an doar trei – dintre care două rămân încă doi ani, cu exponate ce vor fi înlocuite treptat. Doar trei expoziții într-un muzeu, chiar și închis, nu e cam puțin? „Sălile nu sunt încălzite”, explică Melinda Mitu, șefa secției de istorie a MNIT. În plus, spune ea, personalul e puțin, căci la secția sa sunt doar zece persoane, iar întreg muzeul are doar 69 de angajați la o organigramă de aproape 90 de posturi. Cele trei expoziții temporare pot fi vizitate și acum – una e dacică, cu proiecții 3D, una romană, și a treia – medievală, e cea deschisă la zilele culturale maghiare, în august, când temperaturile estivale nu ar justifica argumentul că sălile nu sunt încălzite. „Noi cam atât am reușit”, spune ea.

felixmarcuAcum noul șef Felix Marcu (foto) spune că anul viitor instituția își asumă să organizeze zece expoziții permanente, deci țineți minte această știre peste încă un an. În plus, spune el, vrea să implice instituția în festivalurile de cultură ale orașului, între care Photo România Festival sau festivalul de film Transilvania. „Deocamdată nu avem un plan clar”, admite el, „dar se pot face proiecții de filme istorice în curtea muzeului, concerte în lapidar, cum s-au mai făcut”. Totodată, completează Melinda Mitu, muzeul va fi deschis către spațiile publice ale orașului și spune că instituția are deja experiență în acest sens, căci a făcut evenimente în parc cu copiii, „colegele de pedagogie muzeală au participat la diverse evenimente cu copiii de 1 iunie, au dus diverse publicații cu obiecte din muzeu și copiii au desenat aceste artefacte”.

Chiar dacă încă nu e sigur ce va face în viitor, Felix Marcu e nemulțumit de situația în care a ajuns muzeul până în ziua de azi – cu expoziția permanentă sub lacăt, cu clădirea ruginită și fără evenimente ori expoziții de amploare. Muzeul – ce e unul de anvergură, subordonat direct ministerului Culturii, cu un inventar impresionant – a ajuns unul dintre cele mai slab cotate muzee din județ. Anul trecut muzeul a avut 10.000 de vizitatori, dintre care 2.500 la Noaptea Muzeelor.

Felix Marcu e angajat al muzeului încă din 2002 și e director din 26 octombrie, deci de două zile. Are 42 de ani, până acum a fost muzeograf și cercetător afiliat Universității „Babeș-Bolyai”, e doctor în istorie din 2007, arheolog expert şi coordonatorul științific al șantierelor arheologice de epocă romană de la Bologa și Gilău. Despre planul său de managementpe următorii 5 ani, cu care a câștigat concursul, spune că e unul „curajos și de actualitate”. „În acest moment instituția pare că a rămasă în urmă faţă de instituţiile similare din oraş”, consideră el în planul de management. „Cea mai vizibilă problemă a MNIT este lipsa unei expoziții permanente. Acest handicap împiedică instituția să-și îndeplinească rolul principal în societate. În acest sens, cele mai mari eforturi vor fi concentrate înspre îndreptarea acestei situații, în condiții optime pentru instituție și public”.

 

Principalele carențe ale muzeului, în viziunea sa:

Din nefericire nici relația cu publicul nu este un punct la care stăm foarte bine, dar considerăm că o echipă adecvată și pregătită în acest domeniu va fi capabilă să aplice proiectul de marketing muzeal și educație muzeală propuse și să readucă muzeul, ca actor activ, pe scena culturală locală.

Problema spațiilor nu este mai puțin stringentă. Clădirea principală se află într-o stare îngrijorătoare de degradare. Chiar în aceste momente lucrăm la un set de măsuri și sperăm, dacă condițiile rămân neschimbate, să înceapă remedierea acestei situaţii cel mai târziu la sfârșitul anului.
Muzeul are nevoie de spații de depozitare funcționale și moderne. În această privință, avem în vedere mai multe variante în analiză pentru o soluție optimă.
Nu în ultimul rând, credem că MNIT a avut o relație defectuoasă cu autoritățile locale şi din această cauză a ajuns să fie cel mai puțin vizibilă instituție de cultură a Clujului, la nivel local și regional. MNIT a fost absent din majoritatea manifestărilor culturale locale, stare de fapt care nu mai poate continua. Pentru rezolvarea acestei probleme vom iniția colaborări serioase cu toate instituțiile locale pentru a scoate muzeul din anonimatul curent. Ca prime măsuri ale noului management ne propunem să deschidem contacte cu celelalte instituții clujene publice și de cultură, pentru a ne face cunoscute planurile și intențiile și pentru a putea demara măsurile necesare revitalizării instituției.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu