Închide

Muzeu al fotografiei la Cluj, prefațat cu o expoziție vernisată azi

Actual de ClujActualitateCultură by Actual de Cluj - mai 20, 2014 0 378

Aparatul de fotografiat folosit de Emil Racoviță în expediția în Antarctica, echipamente din primele studiouri fotografice din România și alte în total 500 de piese, în expoziția care prefațează la Cluj deschiderea de anul viitor a Muzeului Național al Fotografiei.

Grupul de inițiativă Muzeul Național al Fotografiei vernisează astăzi la ora 18, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, expoziția temporară de istorie a fotografiei, unde sunt expuse peste 500 de echipamente fotografice și imagini de colecție, de la clișee realizate pe sticlă la fotografii originale realizate în primele ateliere din lume și de la aparatură folosită în primele ateliere din România până la echipamente care au marcat istoria artei fotografice moderne,în cadrul a șase săli dedicate fotografiei mondiale, românești și clujene.
Printre exponatele de excepție se numără echipamente și clișee realizate în primele studiouri fotografice din România, precum și expoziția itinerantă „Artiști fotografi ai secolului al XIX-lea, început de secol XX”, ce aparține Muzeului Literaturii Române Iași și compusă din portrete ale unor personalități române și străine de la finalul secolului al XIX-lea. Vizitatorii vor putea vedea și aparatul de fotografiat folosit de Emil Racoviță în expediția din Antarctica la bordul vasului Belgica, alături de câteva fotografii realizate de marele speolog român în cadrul acestei expediții.
Expoziția temporară prefațează deschiderea, în 2015, a Muzeului Național al Fotografiei, care va funcționa la Cluj-Napoca – un proiect inițiat la Photo Romania.

La vernisajul de diseară participă Colin Ford, fondator al Muzeului Național Media al Marii Britanii, Romeo Mărăndici, fotograf și colecționar de fotografie, care a adus pentru expoziție cea mai importantă colecție, și respectiv  Carmen Ciongradi, directorul Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Expoziția va putea fi vizitată până în 30 iunie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu