Închide

Monumentul Turnul Pompierilor reabilitat, un nou punct de belvedere al orașului, ar putea fi deschis în această lună. E obiectivul care a deschis seria de concursuri de soluții de arhitectură la Cluj. Arh Vlad Rusu despre provocări, întârzieri și viitoarea „viață” a turnului

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mart. 18, 2023 0 805

Un nou punct de belvedere, de unde clujenii și turiștii pot observa orașul, ar trebui să se deschidă până la sfârștitul lunii: Turnul Pompierilor, reamenajat și pregătit să își preia noua funcțiune. Este vorba de o construcție monument istoric a cărui proiectare în formulă nouă a deschis seria de concursuri de soluții pentru proiectele administrației locale din anii recenți. Competiția, organizată încă din 2016, a fost câștigată de o echipă din Cluj, iar coordonatorul acesteia explică, pentru Actualdecluj.ro, de ce s-au extins atât de mult lucrările, care au fost marile provocări, dar și felul în care ar putea fi integrat, de acum, în viața orașului Turnul Pompierilor cu oglindă.

Conform proiectului câștigător, transformarea turnului presupunea mai mulţi paşi: eliminarea întregii structuri de beton, crearea unei noi “coloane vertebrale” – un “miez” translucid, care lasă vizibile vârstele turnului și, sus, instalarea unei “oglinzi”, care să îi reflecte pe vizitatori, dar şi pe trecătorii de jos, din stradă.

„Ne-am gândit că nu putem face ceva foarte extravagant, ci o extindere simplă. Dar trebuia compensat cu ceva – să nu fie un proiect banal. Atunci a venit ideea oglinzii, care are foarte multe conotații, de la unele filozofice la unele foarte pragmatice. Această instalație oglindește macheta centrului istoric, care e una fixă, reprezintă memoria unui anumit moment din istorie și, în același timp, oglindește și orașul, care se transformă. Asta poate fi o suprapunere interesantă. Oglinda are și calitatea aceasta ludică. Când stai sub ea, are un efect vizual interesant: te vezi și pe tine, și orașul. Apoi, de la nivelul pietonului observi că se întâmplă ceva acolo sus, că e mișcare. Obții un efect interesant și noaptea – dacă iluminezi bine noaptea, turnul devine un far”, explica Vlad Rusu, într-un interviu pentru Actuadecluj.ro, după câștigarea proiectului. Anunțul câștigătorilor fusese făcut în februarie 2017.

Acum:

Foto: © Cosmin Dragomir

Calendarul de proiect, cu rezilieri și întârzieri:

  • Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania au organizat în 2016 un concurs internațional de soluții, în vederea reabilitării Turnului Pompierilor. Câștigător a fost Vlad Sebastian Rusu – Birou Individual de Arhitectură, avându-i drept coautori și colaboratori pe Anamaria Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Olănescu, Ovidiu Rusu, Ludovic Kopenetz.
  • Lucrările de reabilitare au fost demarate în iulie 2018 și trebuiau terminate in 18 iulie 2020, însă s-a realizat doar o parte din lucrări (circa 70%).
  • Primăria Cluj-Napoca a inițiat, în toamna lui 2021, rezilierea contractului pentru modernizarea Turnului Pompierilor cu asocierea Research Consorzio Stabile Societate Consortiale, un contract de aproape 8 milioane de lei fără TVA.
  • După rezilierea contractului, Primăria a contractat un nou executant, compania Decorint. Noul contract a fost semnat în 21 decembrie 2021 cu firma Decorint pentru 4.020.208 lei. Durata lui era de circa 8 luni.

Implementarea proiectului câștigător a fost realizată cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea declarată a fostde 10,2 milioane lei, cu taxa pe valoarea adăugată (9,3 milioane fonduri nerambursabile, 0,9 milioane contribuția municipalității).

„Dincolo de provocarea proiectului în sine, miza întregului proces a fost câștigarea încrederii administrației publice în această procedură a selecției valorice prin concursuri de soluții pentru toate investițiile sale importante, în detrimentul licitației bazate pe criteriul celui mai mic preț. Din acest punct de vedere proiectul și șantierul au urmărit cu consecvență implementarea soluției declarate câștigătoare”, a menționat recent arhitectul Vlad Rusu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Viziunea proiectului câștigător și primele randări pot fi găsite AICI

Arhitectul a explicat pentru Actualdecluj.ro câteva etape din desfășurarea proiectului și câteva dintre motivele care au făcut ca acesta să se desfășoare pe o perioadă atât de îndelungată de timp.

„Cred că trebuie să fim cu toții conștienți că proiectele de restaurare și consolidare ale unor monumente istorice necesită timp și aplecare. Atât efortul de fundamentare al temei de proiectare pentru concursul de soluții, concursul propriu-zis, cât și etapele următoare de proiectare și execuție durează, pentru ca în final scopul să fie obținerea celui mai bun rezultat. Din acest punct de vedere ne declarăm mulțumiți că în cazul acestui proiect s-au urmărit acești pași, chiar dacă timpii de așteptare au fost mai mari decât în cazul altor investiții publice”, a spus Rusu.

„Cea mai mare provocare a acestui proiect a fost să menținem un standard cât mai ridicat al lucrărilor de execuție în șantier, ținând cont că au existat doi constructori diferiți și consecutivi. De aici și timpul de construire extins față de calendarul inițial, la care se adaugă efortul de a coordona continuitatea în execuție între cele două echipe de constructori”, a menționat Vlad Rusu.

„În cazul Turnului pompierilor, cu o înălțime de 35 m, măsurile constructive pentru aducerea la parametrii de stabilitate și rezistență de azi, utilizând tehnici și soluții reversibile și non-invazive, au reprezentat unul din aspectele inedite: atât pentru proiectare, cât mai ales în execuție. La final toate aceste consolidări structurale nu se văd și așa și trebuie, să nu se vadă, pentru a exista o lectură nealterată a vârstelor patrimoniale ale turnului”, explică arhitectul.

L-am întrebat pe Vlad Rusu cum vede folosirea spațiului, o dată finalizat. „Acum, la momentul deschiderii sale către public, ne-am bucura ca acest turn să devină un spațiu pentru organizarea unor expoziții de artă contemporană, dincolo de funcțiunea sa curentă de punct de belvedere. În acest sens, am dotat turnul cu toate echipamente necesare. Sperăm într-o strategie curatorială îndreptată spre arta contemporană și alternativă, care să consolideze atractivitatea acestui obiectiv patrimonial și turistic”.

 

Fotografii realizate de arh. Cosmin Dragomir, arh. Vlad Sebastian Rusu/ Facebook.

 

Echipa:

• Arhitectura:
Vlad Sebastian Rusu B.I.A., Octav Silviu Olănescu B.I.A.
Autori: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Anamaria Olănescu
Colaboratori: arh. Andra Vlădoiu, arh. Anda Gheorghe, arh. Petrică Maier Drăgan
Releveu: arh. Valentina Honceru, arh. Sara Andrea Gal, arh. Moldovan Septimiu, arh. Bogdan Simionescu
• Rezistența:
Asiza Birou de Arhitectură S.R.L. – ing. Ovidiu Rusu, ing. Mihai Stănuș
• Instalații sanitare, electrice, termice:
Gradinstal S.R.L. – ing. Paul Biriș
• Experți:
Expert M.C. și M.L.P.A.T. – ing. Ludovic Kopenetz – Expertiza tehnică
Expert M.L.P.A.T. – ing. Peter Alex Adalbert – Expertiză fizica construcțiilor
Expert M.C. – biol. Livia Bucșa – Expertiză biologică
• Studii și diagnoze:
Studiu istoric – ist. Bordás Beata și ist. Weisz Attila
Studiu de parament – ist. Zsolt Kovács
Diagnoză arheologică – ist. Adrian Rusu
Cercetări în situ – I.N.C.D. – INCERC București – ing. Claudiu Matei
Geologie – ing. Gabriel Baciu
Topografie – ing. Ovidiu Moldovan
• Constructor:
Research Consorzio Stabile Societate Consortile – ing. Traian Hidișan – Șef șantier
Decorint S.R.L. – ing. Nicolae Moldovan – Șef șantier
• Fotografii:
arh. Cosmin Dragomir, arh. Vlad Sebastian Rusu

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.