Închide

Monument al eroilor, atipic, inaugurat într-o comună din Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 12, 2019 0 180

Primăria Viișoara a inagurat în urmă cu câteva zile unul dintre cele mai frumoase monumente ale eroilor, din zonă.

Monumentul de la Viișoara este unul atipic, deoarece înscrie în piatră numele eroilor comunei, care aparțin celor trei minorități ce locuiesc împreună: românii, maghiarii și romii, informează infoaries.ro.

Ansamblul a fost creat de către prof.univ dr. Alexandru Păsat, director al departamentului de sculptură al Institutului Ion Andreescu din Cluj.

Monumentul Eroilor de la Viișoara este un obelisc construit din șapte blocuri suprapuse, închise cu un al optulea element, pe care este fixată o cruce din alamă. Pe corpul obeliscului este amplasată o frunză de laur. Pe obelisc sunt trecuți anii 1918-2018 iar pe soclu sunt înscrise versetele spunse de Isus Hristos și consemnate în Evanghelia lui Ioan: ”…îndrăzniţi. Eu am biruit lumea ”. Obeliscul este flancat de două blocuri masive de piatră pe care sunt inscripționate numele celor ce au murit în Primul și Al Doilea Război Mondial. Proiectat cu ocazia centenarului Marii Uniri, obeliscul de la Viișoara are o particularitate aparte. Sunt menționați toți cei decedați, indiferent de etnie.

Tags

Nici un comentariu

Scrie un comentariu