Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, susține că ar Biserica Ortodoxă Română (BOR) ar trebui să sărbătorească Paștile în același timp cu țările din Vest, după calendarul gregorian, scrie Cluj24.

Întrebat, luni, de Cluj24, în cadrul mesajului și Pastoralei de Paști transmise de la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca, despre demersul universitarului Adrian Papahagi de la UBB, care a anunțat că va pleda pe lângă Sfântul Sinod al BOR să calculeze și Paștile, nu doar Crăciunul, după calendarul gregorian, astfel încât Învierea Mântuitorului Iisus Hristos să se celebreze împreună cu credincioșii din Vest, mitropolitul Clujului a răspuns că și-ar dori din tot sufletul să se poată repara calendarul.

”Trebuie să ne aducem aminte că, în 1922, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a trecut pe calendarul gregorian și 4 ani s-au sărbătorit Paștile după Pascalia nouă. Constatînd că mai toate țările ortodoxe au rămas cu Paștile pe calendarul vechi, pe calendarul iulian, pentru comuniunea cu ceilalți frați ortodocși, a revenit și BOR la calendarul vechi. Sigur că am dori din tot sufletul să se poată repara calendarul și apreciem demersul profesorului Papahagi. (…) Patriarhia Ierusalimului este pe stil vechi, iar noi, ortodocșii, sărbătorim Paștile pe stil vechi, dar sfânta lumină la Ierusalim la aceste Paști pe stil vechi coboară. Eu cred că și dacă am sărbători pe stil nou, și am fi în comuniune cu țările din Vest, eu cred că sfânta lumină tot ar coborî, datorită credinței noastre la Paști. Ne rugăm la Dumnezeu ca acest lucru să se repare”, a spus IPS Andrei Andreicuț, citat de www.cluj.24.ro.

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi, ambii apropiați de Biserica Ortodoxă Română, au cerut duminică, 9 aprilie, prin postări pe rețelele sociale ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții.

Citește și: Propunere din partea mai multor intelectuali din România pentru ca Biserica Ortodoxă Română să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții/Inițiativa e susținută de Adrian Papahagi, Teodor Baconschi sau de către Cristian Preda

sursa foto: Facebook/Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului