Închide

Mitropolitul Andreicuț, chirurgul Toma Mugea și oameni de cultură la o lansare de carte. Îndemn de eveniment: „Cumpărați cărți!”

ActualitateCultură by Actual de Cluj - sept. 17, 2015 0 495

 

Cumpărați cărți! E felul în care pot fi sprijiniși artiștii mai puțin deprinși cu abilitățile necesare în pragmatica lume contemporană. Acesta a fost îndemnul propus de un clujean din lumea culturală, la o lansare de carte. Este vorba despre ediția a VI-a a cărții „Din copilăria unui hoher” a lui Dan Trif, cu amintiri din copilăria petrecută în orfelinat chiar de către autor. O carte care îți aduce episoade din copilăria unui orfan, scrise de un “Ion Creangă contemporancare îți povestește aventuri de localitate ardeleană. Au venit să prezinte mitropolitul Andrei Andreicuț, medicul Toma Mugea, Marcel Petrișor și Pavel Azap. Evenimentul găzduit la Galeria Casa Artelor a fost unul cu multe referințe la traiul greu al oamenilor din lumea artei și cu multe mulțumiri pentru cei care mai sprijini oameni de cultură.

E mai ușor să vorbești despre chirurgie, aici e vorba despre frumos. Într-o astfel de carte descoperi un om sensibil și ușor de rănit”, a spus chirurgul estetician posesor de stână Toma Mugea. Doctorul a amintit de prima întâlnire cu scriitorul, când acesta din urmă căuta sprijin, pentru o sponsorizare – se întâmpla cu ceva ani în urmă, când omul din lumea artei venea în fața chirurgului cu o propunere de colaborare și o geantă de cărți. „Lucram la o monografie despre Cluj, în care ofeream spațiu de reclamă. El a sesizat că impactul reclamei aici ar fi 0, dar a zis totuși – vă supărați dacă vă dau ceva fiindcă ați venit?”, a amintit și Trif, cu recunoștință pentru sprijinul constant oferit apoi de medic. Asta nu înainte ca profesorul doctor Toma Mugea să propună un moment de reculegere pentru „patriotul” Corneliu Vadim Tudor.

Scriitorul îi mulțumește și mitropolitului Andreicuț, care i-a pus la dispoziție o locuință. Prezent și el la lansarea de carte, înaltul oaspete a vorbit și el pentru scriitor și creator. „Câteodată îți dorești atât de tare un lucru, încât împlinindu-ți-se, nu te mai bucuri… Te-a costat prea mult suflet!”, a amintit mitropolitul vorbele filozofului Lucian Blaga, potrivite pentru oamenii care creează. Și apoi s-a întors la tradiții, o temă în acord cu amintirile din copilăria de sat transilvănean evocate în carte. „Pentru noi e importantă credința, desigur. Dar sunt importante și tradițiile, și rădăcinile”, a amintit mitropolitul, care a rostit apoi și câteva versuri populare în completarea afirmației.

Putem să transmitem îndemnul să cumpăm cărți. Cumpărând cărțile îi sprijini pe cei care scriu și astfel îi vom încuraja să facă asta în continuare. Sunt oameni care au talent pentru artă dar care sunt, în același timp, oameni care nu au acel talent al pragmatismului vieții. Nu se pricep să câștige bani, iar când o fac îi cheltuiesc cu mare ușurință, fiindcă banii nu sunt atât de importanți pentru ei ca pentru alții. Creatorul e sprijinit de multe ori de către stat, prin programe speciale pentru artiști, pentru oameni de cultură, un sistem care la noi funcționează mai puțin. Marea minune care se întâmplă este că noi suntem aici de dragul lui”, a spus Marcel Petrișor, cel care a scris și un „Cuvânt Înainte” pentru cartea lui Dan Trif. „Să îți petreci copilăria fără părinți și în orfelinate și să ai puterea să scrii o astfel de carte în care nicio propoziție nu te duce la tristețe înseamnă să fii scriitor cu o putere lăuntrică extraordinară”, a completat Petrișor îndemnul pentru achiziția de cărți.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare